Anasayfa / Sındırgı Araştırma ve Tanıtım / Değerlerimiz / Bize Unutturulan Doğal Tüy Dökücü! Hamam Otu Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Bize Unutturulan Doğal Tüy Dökücü! Hamam Otu Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

’Hamam otunu bizim oralarda bahçemizden toplarız. Yaz mevsiminde köyümüzde istemediğiniz kadar bulunurdu bahçelerde. Taze taze toplardık; suyla karıştırıp sürerdik gençken. 2 dakikada hem tüyler yok olur hem de cildimiz yumuşacık olurdu. Yazın hamam otunu toplar, kuruturuz. Bütün kış kullanırız. Yeni yeni çıkan tüy dökücü diye katkılı maddelerle unutturuldu bu doğal tüy dökücü.. Gençler hiç bilmiyor artık, parayla zararlı şeyler alıyorlar bir de..’’

Emine Teyze, hamam otunu bizlere anlattı. Biz de  hamam otu tozu kullanımı hakkında bilgiler aktarıyoruz.

Hamam otu nedir, ne işe yarar?

Hamam otu, diğer adıyla zırnık otu, istenmeyen tüyleri yok etmek amacıyla kullanılan bitkidir. Bu bitki, toz halde kullanılır. İstenmeyen bölgelerdeki tüylerin geçici süreliğine yok olmasına yardımcı olur.

Hamam otu nasıl kullanılır?

Öncelikle çok amaçlı, diğer bir adıyla doktor eldiveninden giyin; çünkü hamam otunun ellerinizle temas etmemesi gerekiyor; aksi halde, elleriniz yıpranıyor ve tırnaklarınız zarar görüyor. Daha sonra, tüyleri alacağınız bölgenin yoğunluğuna göre bir miktar hamam otu tozunu su ile karıştırın ve krem kıvamına getirin; istenmeyen tüylere bir spatula yardımıyla sürün; 3-5 dakika bekleterek soğuk su ile yıkayın.

Hamam otu tozunu cildinizden temizlerken direkt su ile temas ettirmeden önce, peeling yapar gibi fazlalıkları temizleyin. Zaten, çamur gibi bir kıvama gelecek ve kolayca dökülecektir. Kalan kısmını ise bol su ile yıkayın.

Burada önemli olan, hamam otu tozunu cildinize sürdükten sonra kurumuş olmasıdır; kuruduğu zaman, istenmeyen tüyler kolaylıkla temizlenecektir.

Gerçekten tüy döker mi?

Hamam otu, tüyleri döker, çok kısa sürede temizler ve kullanımı da pratiktir. Ancak tüyleri kökten yok etmediği için, kısa sürede tekrar çıkmaktadır.

Ağda kullanımı kadar uzun süreli bir temizlik sağlanamazken, jilet kullanımı kadar da kısa bir sürede tüyler çıkmaz. Ama unutmayın: tüyler, kısa sürede tekrar çıkacaktır.

Tüyleri çoğaltır mı?

 Zırnık otu, tüyleri çoğaltmaz; aksine, uzun ve düzenli kullanım sonrasında tüylerinizin daha seyrek ve geç sürede çıktığını gözlemlersiniz. Üstelik, tüy kökleri zayıflamakta ve tüyler de daha yumuşak çıkmaktadır.

Hamam otunun tüylerinizi azaltmasını istiyorsanız, uzun süreli ve düzenli kullanmayı unutmayın.

Daha önce o bölgede tüy almakta hiçbir yöntemi kullanmamış iseniz, hamam otudaha kısa sürede sonuç vermekte ve tüylerin giderek zayıflamasına yol açmaktadır.

Hamam otu zararlı mı?

Yakıcı bir etkisi olduğu için, hamam otu ciltte uzun süre kaldığında yanıklara sebep olabilmektedir; bu yüzden, ciltte kalma süresini çok iyi ayarlamanız gerekir. Cildi temizlerken sıcak su kullanmayın. Çünkü hamam otunda bulunan bazı maddeler, sıcak ve nemli hava ile birlikte solunum yollarına zararlı olabilmektedir. Özellikle kapalı ortamlarda zehirlenme ve bayılma gibi sorunlar yaratabilmektedir.

Nerelerde satılır?

Daha çok aktarlarda satılır, hamam otu. Kimi eczanelerde de bulunmaktadır. Mümkünse, önceliği eczanelere verin.

Nerelerde kullanılır?

Yüz bölgesi hariç bütün bölgelerde kullanabilirsiniz.

Özellikle kollardaki istenmeyen tüylerde çok iyi sonuç vermektedir.

Koltuk altı bölgesi için de ideal bir tüy dökücüdür; uzun süreli kullanım sonrasında koltuk altındaki ter kokusunu engellemektedir.

Bikini bölgesinde yine hamam otu kullanılmaktadır. Ancak bunun için doktora danışmayı unutmayın.

Gelelim, nerelerde kullanılmayacağına:

Yüzünüzde kesinlikle ama kesinlikle kullanmayın. Çok sık gelen sorulardan biridir: ‘’Dudak üstümdeki bölgemde kullanabilir miyim?’’ Hamam otunu yüzünüze sakın kullanmayın.

Şimdi bizim elimize geçen hamam otu tozu, tabii ki Emine Teyze’nin bahçesindeki gibi değil; aktarlarda işlem gördükten sonra poşetlenerek bizlere ulaşıyor. Bunu da göz önünde bulunduralım.

Yazar: Ayşegül

Merhabalar, adım Ayşegül, okumayı daha çok severim lakin yazmayı da denemek istedim ve böyle başladı benim burada yazarlık serüvenim. Fotoğraf çekmeyi çekilmekten daha çok sevdiğim gibi 10 okuyup 1 yazı yazacağım. Umarım beğenirsiniz :)

Dikkatini Çekebilir

Çanakkale Geçilemedi..

“Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen,Oradaki şehitlerdir tarihlere şan veren,Vatan toprağı için can ile serden geçen,Korkuyor …