Anasayfa / Sındırgı Araştırma ve Tanıtım / Değerlerimiz / Kadim Kültürün Göstergesi; Geleneksel Köy Hayırları

Kadim Kültürün Göstergesi; Geleneksel Köy Hayırları

Kökleri, Türk kültürünün bilinen en eski uygulamalarına kadar giden ve dinimizin önceliklerinden olan yardımlaşmanın ön plana çıktığı bir gelenek de Ege ve Güney Marmara Bölgesinde düzenlenen köy hayırlarıdır. Sındırgı’da köklü geleneklerden olan Köy hayırları, nisan ve mayıs aylarının herhangi bir hafta sonunda, seyrek de olsa haziran ayı içerisinde, genellikle hayır için seçilmiş bir alanda, bütün bir köy halkının katılımıyla düzenlenen ve herkesin davetli olduğu, duaların edildiği, birlikte yemeklerin yendiği, takvime bağlı yöreye has geleneksel şölenlerdir.
Takvime bağlı olan (özellikle belli bir zaman aralığında düzenlenen) geleneksel şölenlerin benzerleri, elbette Türk dünyasının pek çok köşesinde Yağmur Hayrı, Şölen, Yengi Kün, Mart Bozumu, Ulıstın Ulı Künü, Nartukan, İrte Yaz, Cılgayak, Cılpazı, Baba Marta, İlkyaz Yortusu, Gündönümü, Nevruz, Sultan Nevruz, Hıdırellez, Sabantoy… vb. adlarla düzenlenmektedir. Köy hayırları ve geniş coğrafyalara yayılmış adları sıralanan bu uygulamalar, takvime bağlı, geniş katılımlı ve eski geleneksel uygulamalardan esinlenmiş olmaları gibi bazı benzerlikler gösterirler. Köyler arasında belirli bir sıra dahilinde düzenlenir.
Köy Hayırlarının sosyal faydası yanında ekonomik faydası da vardır. Malzemenin tamamına yakını, il ve ilçe merkezlerindeki ilgili esnaflardan temin edilmekte, bunlarla küçük de olsa bir ticarî hareketlilik sağlanmaktadır. Gerçekleştirilen hizmet alımları da çevrede birkaç kişiye para kazandırır (aşçı, bulaşıkçılar, imamlar, ses düzencileri, konukları taşıyan köy minibüsçüleri vd.). Bunların yanında, eski bir ticari geleneği değişerek yaşatan çerçiler de hayırların ekonomik yönünü oluşturan unsurlardandır. Çerçi; köy, pazar vb. yerlerde dolaşarak ufak tefek tuhafiye eşyası satan kimse.
Sındırgı’dan Örnek Bir Köy Hayrı
Bugün Kürendere Köyü Geleneksel Köy Hayrında 7’den 70’e 1500 dolaylarında misafir ağırlandı. Sındırgı merkezden de araç kalkan hayır, Gözeren, Dedeler, Çayır, Çatak, Hacıömerderesi, Bozbük, Pelitören, Meyvalı, Alan’dan birçok misafiri bir araya getirdi.

Soğuk geçen günlerin ardından tedbirli köy halkı katılımı sınırlı da olsa gayet kalabalıktı. Nisan ayının soğuğuyla alakalı olarak atalarımız “Kork Aprılın Peşinden, Öküzü Ayırır Eşinden” demişler.

Köy Hayrı vesilesiyle biz de Kürendere’nin o karaçam, murt kokulu ve -rakımı yüksek- berrak havasını soluduk. Poyraz Deresi’nin şifalı sularından içip, salma hayvanlarından sağılan sütten imal edilen ayranlardan yudumlamadıysanız henüz bu dediklerimizden pek bir şey anlamamış olabilirsiniz.

Kürendere Köy Hayrına gelenler elbette köyün yeni yapılan Salihoğulları Mahallesi Camii’ni ziyaret ettiler. Camii de gelenleri ilk defa ağırlamanın haklı gururunu yaşıyordu. Okunan Tilavetler, okunan Mevlidi Şerif ve Salavatlar, edilen sohbetler ve dualar bu topraklarda yaşayıp göçen merhumlara hediye edildi. Allah Kabul Etsin. Cami de tam tekmil tüm müştemilatıyla faaliyete geçtiğinde Rabbim tekrar tekrar ziyaret etmeyi nasip etsin.
Bütün köylülerin katılımlarıyla düzenlenen hayırlar, toplumsal dayanışmanın bir örneği durumundadır. Bu törenler, düzenleyici konumundaki köylüler ile çevreden gelenler arasında iletişimi sağlamakta, kurulan bağları kuvvetlendirmekte ve daha özel ilişkilerin kurulmasına da aracılık etmektedir.
bu kadim kültürün, maneviyatıyla, iş bölümüyle, sosyal birliktelikle Sındırgı’mızda geleneksel bir kültür olması ne güzel…
Rabbim, uzaktan ve yakın civardan hayra gelen misafirlerin ziyaretleri ve hayırlarını kabul etsin.
AMİN.

 

Yazar: Muhammet Asil Çetin

Ekonomist olarak öğrendiklerini, beğendiklerini hep Sındırgı için de istemiş, projeler hazırlamış, yazılar yazmış, Sındırgı için hayallerini yarınlara saklamış Sındırgı'da Yaşam proje koordinatörü. Aynı zamanda Bilge Nesil Gençlik Dernek Başkanı ve Gençlik Lideri.

Dikkatini Çekebilir

Sındırgı’da Yaşam Üzerine – 1

Sındırgı, yaşama enerjisinin ve sevincinin yeşermesi için uygun bir topraktır. Bu şirin ilçe, doğasıyla ve …