Anasayfa / Gündem / Sındırgı Sel ve Taşkınlarında Ne oldu? Uzmanlar Ne Diyor?

Sındırgı Sel ve Taşkınlarında Ne oldu? Uzmanlar Ne Diyor?

Sındırgı’da son günlerde yaşanan normal dışı yağışlarla bazı bölgelerde sel ve taşkınlar meydana geldi . İlçemize Bağlı Umurlar, Kocasinan,Taşköy mahallelerinde sel felaketi yaşandı, can kaybı yok.. Ancak gelen haberlere göre tarım arazilerinin dümdüz olduğu söyleniyor. Taşköy de meydana gelen sel felaketinde 70 civarında küçükbaşın hayvan telefine sebep oldu. Köy içinde 2 metre yükselen su ev ve ahırlara doldu bahçe ve tarlalarda mahsule zarar verdi.

Yağışlar Simav Çayını da taşırdı ve etrafındaki su boruları, motorlar ve bazı tarım malzemelerini alıp götürdüğü görüldü. Bazı köy köprülerinin üzerinden akan sel sularının günün son saatlerinde bir çok tarım arazisini etkilediği gelen haberler arasında. Bunun yanında Taşköy Süller Karaaagaç mahalle/köylerinde tarlalardaki hasarın yanında köy içinde meydana gelen selden dolayı belli sayıda hayvan telefi bilgisi var.

Meydana gelen taşkında Simav Çayı taşmış ve Umurlar’dan Karaağaç altlarına doğru su seviyesi yükselip etrafına oldukça zarar verdiği bildirilmektedir. Karaağaç köprüsünde sel suları kprü seviyesini aştığı ve köprünün yıkılma tehlSındırgı Sel ve Taşkınlarında Ne oldu Uzmanlar Ne Diyorikesi geçirdiği söyleniyor.

Sel ve Taşkınlar hakkında DSİ ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Simav Çayı havzasının Ve Sındırgı köylerinin acilen sellere ve taşkınlara hazır hale getirilmesi lazım geldiği bildirilmektedir.

Seller hakkında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü  “Sel Kontrolü” projesi yapabileceği ve Taşkın hakkında da DSİ Bölge Müdürlüğünün proje yapabileceğini ifade eden Orman Yüksek Mühendisi Mustafa ÇETİN; yerel yönetimlerin bu konuda talep ve katılımcı yaklaşıma sahip olmaları gerektiğini söyledi. „Bilindiği gibi Taş Köy ve Umurlar üstlerinin bazı yerlerinin bitki örtüsünden yoksun halde olmasından dolayı ani ve pik yağış rejimi sonucu sel ve taşkınların olabileceği bilinmektedir. Kullanılmayan Ziraat alanlarının bu noktada etkisi büyük olduğunu biliyoruz.  Allah Rahmetin de Hayırlısını versin.“

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

BELEDİYE VE MUHTARLIĞI KAZANANLARA VE KAYBEDENLERE

Teşekkür ve Etkili Bir Başlangıç: Seçimi kazandığınız için tebrikler! İlk adım olarak, destekçilerinize ve seçmenlere …

Bir yorum

  1. DSİ yada Orman bakanlığı konuya el atmalı. Allah yardımcıları olsun…