Anasayfa / Gündem / Üreten Kadın, Kazanan Sındırgı Projesi Basında

Üreten Kadın, Kazanan Sındırgı Projesi Basında

Bilge Nesiller’den yeni bir proje başarısı daha. ”Üreten Kadın, Kazanan Sındırgı” projesiyle Avustralya Büyük Elçiliği’nin desteklediği proje yakın zamanda ilçede başlayacak. Bilge Nesiller Enstitüsü tarafından koordine edilecek proje ilçede Turizm, sanat ve istihdam yatırımı olarak yeni bir soluk getirecek.

Bu proje içeriğiyle, etki bakımından ve bölgenin kalkınma hedefleri açısından Avustralya’dan Balıkesir’e dev yatırım olarak Sındırgı tarihine geçecek bir girişim olarak nitelendiriliyor.

Çamurdan sanat eserine

Sındırgı İlçesinde ikamet eden kadınlar, hünerli elleriyle çamuru sanat eserine dönüştürecek. Çamurdan vazo, çaydanlık, küp, testi, kül tablası, çanak çömlek gibi ürünler yapacak kadınlar, hem bu hünerlerini geliştirip hem de aile bütçelerine katkı sağlayacak. Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat ve Turizm Derneği Başkanı ve Proje koordinatörü Muhammet Asil Çetin yaptığı yazılı açıklamada: “Yıllardan süre gelen çamur sanatını Sındırgımız’da bir çok usta yapıyordu, bardakhane caddesi bile bugün hala var. Ustalarımız yaşlandığı için bu mesleği 10-15 yıl önce bırakmışlar. Bir zamanlar bölgenin toprak kap ihtiyacının ve tuğlasının Sındırgı’dan karşılandığını anlatan Çetin, “Sındırgımız çok kadim, eski bir yerleşim yeridir. 3000 yıllık Yağcı  bedir yörük kültürünün hakim olduğu yöremizde, kadınlarımızın üreticiliği ve el mahareti dokuduğu halılarla da tescillidir. Her ne kadar Sındırgımız’da sanat olarak sadece Yağcıbedir Halısı ön plana çıkmış olsa dahi, bölgemizde kil, çanak, çömlek de önemli bir yere sahip. Eskiden evlerde toprak kaplar kullanılırdı. Bunların üretim merkezi ilçemizdeki Bardakhane caddesindeki atölyelerdi. Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar gelip, buradan değiş tokuş usulüyle kapları alıp, başka yerlere götürüp pazarlamasını yapıyormuş. Biz şimdi yıllardan gelen bu geleneği bu projemiz ile yaşatacağız.” dedi.

Çetin,“Desteğimizin artması ile uzun vade de bölgemiz Düvertepe de çıkan ve çini ile seramiğin hammaddesi olan kaolen madeni de işleyerek Sındırgımız’da yep yeni bir sanat ve gelir alanı olabilecek, hem de turizm açısından müthiş bir değer olabilecek bir girişimi yapmak istiyoruz’’ dedi.

Haber Kaynağı (WEBSİTE) : http://www.gazetemerhaba.com/ureten-kadin/

”ÜRETEN KADIN, KAZANAN SINDIRGI” PROJESİ BASINDA

Yazar: Bilge Seramik ve Sanat Atölyesi

Bilge Seramik ve Sanat: Dezavantajlı gruplar ile çalışıp sanatı ve zanaati bir arada yorumlayarak üretime teşvik edip istihdam sağlayan ve Toprak sanatının hikayesini yaşatan, doğal, sağlıklı gıda kabı ve sanatsal üretim felsefesini nesillere aktaran sosyal girişim projesi.

Dikkatini Çekebilir

SINDIRGI TOROS PİYASASI-4

Renault 12’yi Satmak Kolaydır. Araçların kilometre sayacı 99.999’u gösterdikten sonra sıfırlanır ve yeniden başlar. Alıcılar …