Anasayfa / Gündem / Hizmet Yarışının İlk Adımı: Muhtarlık

Hizmet Yarışının İlk Adımı: Muhtarlık

Sındırgı geçmişinde olduğu gibi bugün siyasetten çok çekmiştir. Koltuk davasına insanlarımızın arası bozulmakta, bu sebeple yapılması gereken birçok hizmet ve yatırımlar güçleşmektedir. Son yıllarda çalışma şartları ve ücretleri önemli oranda iyileştirilen mahalle muhtar adayları seçime bir yıldan fazla olmasına rağmen seçim yarışında kendini göstermeye başladı. Bu yazımızda seçme ve seçilmenin en küçük aşaması olan muhtarlık seçimleri riyasetindeki (başlığındaki) siyaseti ele alacağız.

Mahalle veya muhtarlık örgütlenmesi, Osmanlı-Türk geleneğinden gelen özellikleriyle Cumhuriyete aktarılan çok yönlü bir kurumdur. En küçük toplumsal birim olarak mahalle, yerleşim yeri özelliği dışında; kültürel, ekonomik ve yönetsel birim olma özelliklerini de taşımaktadır. Herkes tarafından kabul edilen bir tanımı olmamakla birlikte; mahalle, sözlük ve diğer referanslarda, bir kentin ya da kasabanın belli sınırlarla ayrılmış, kendi başına yaşama imkanı olan en küçük yerleşme yeri olarak tanımlanmaktadır. Mahalle, komşuluk birimi kavramı ile de ilişkilendirilerek, dar bir alanda yer alan, daha çok yüz yüze ve kişisel ilişkilerin egemen olduğu, üyelerin yürüme uzaklığı içindeki ilkokul, oyun yeri, bakkal gibi ortak kent kolaylıklarından güçlük çekmeden yararlanabildiği küçük yerleşim birimi olarak da tanımlanmaktadır.

Mahalle yönetimlerine verilmiş görevlerin büyük ölçüde merkezi yönetime ait görülmesi, mahalle muhtarlarının “memur” kabul edilmesi ve kendilerine genel bütçeden aylık ödenek verilmesi onların merkezi yönetimin en küçük taşra birimi olarak algılanmasına ve o şekilde çalışmasına imkan vermiştir.

Muhtarlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan köy ve mahalle muhtarlarının aldığı maaşa ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor;

“Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Muhtar ödeneği, her ayın on beşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir. Buna göre muhtar maaşları 14.750 – 0,102706 = 1.514,91 Bu tutardan binde 7,59 damga vergisi kesildiğinde = 11,49. Muhtarlara ödenecek net maaş ise 1.503 TL olacaktır.” Özet olarak 1.500 TL’lik bir maaşları vardır.

Siyaset yapmadan makam sahibi olabilmek, pek bir iş yapmadan iyi bir ek gelir ve saygı imkânı, kısa eğitim ve az masrafla aday olabilmek, siyasi kariyer için basamak olarak kullanabilmek, cumhurbaşkanı toplantıları, kaymakamlık belediye toplantılarına katılabilmek, bir partiye, herhangi bir kuruma yatırılan bir para/harç ödemesi olmaması, seçim çalışmaları mahalle ile sınırlı olduğu için afiş ve tanıtım masrafları kısıtlı bir bütçe ile yürütülebilmesi, ön seçim gerektirmemesi ve süre sınırı olmadan seçim gününe kadar adaylık açıklanabilmesi gibi cazip imkânları olan muhtarlık mesleği bu yönleriyle Sındırgı’mızda çoğu kişinin iştahını artırmaktadır. Burada makam sahibi olma iştahına ve gölge oyunlarına alet olmamak adına dikkatli olmak gerekiyor. Bu milletin 2H’ye yani hizmete ve huzura ihtiyacı vardır.

Son Olarak;

Seçmek gibi seçilmekte her kesin hakkı, Platon :”Siyasetle uğraşmamanın cezası, sizden daha aptal olanlar tarafından yönetilmektir.’’ der.

Seçilmek, siyaset yapmak herkesin hakkı, önemli olan makam sahibi olmadan bu memlekete hizmet etmek, görev verilmeden sorumluluk almak, siyasetçi değil hizmet insanı olmanız dileğiyle…

Yazar: Muhammet Asil Çetin

Ekonomist olarak öğrendiklerini, beğendiklerini hep Sındırgı için de istemiş, projeler hazırlamış, yazılar yazmış, Sındırgı için hayallerini yarınlara saklamış Sındırgı'da Yaşam proje koordinatörü. Aynı zamanda Bilge Nesil Gençlik Dernek Başkanı ve Gençlik Lideri.

Dikkatini Çekebilir

Çanakkale Geçilemedi..

“Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen,Oradaki şehitlerdir tarihlere şan veren,Vatan toprağı için can ile serden geçen,Korkuyor …