Anasayfa / Kültür ve Sanat / Kimdir Bu Yörükler??

Kimdir Bu Yörükler??

Osmanlının “Yaycı Bedürlü Yörükleri”

Devlete yay yapmakla vergilendirildikleri için “Yaycı” adını alan bu aşiret, zamanla diğer Yaycı Yörükleri’nden ayrılmak için “Yaycı Bedürlü” ve “Yağcı Bedürlü” ismi ile anılır olmuştur. Karasi Sancağı’na bazı şer-i sicil kayıtlarında ve Tapu Tahrir Defterleri’nde “Yağcı Bedürlü” isminin yanısıra “Yayıcı Bedürlü” veya “Yayacı-Yaylakçı Bedürlü” gibi kayıtlara rastlanıyor ise de, yazan kişilerin hatası olarak değerlendirilmelidir.

Dulkadirli Türkmenleri’nin bir bölümü olan Yaycı Yörükleri’nin bazı oymakları “Evlad-ı Fatihan” ünvanıyla diğer birçok aşiret gibi Rumeli’ne geçirilerek Avusturya ile yapılan savaşlarda asker olarak görevlendirilirler.

Balıkesirde Yağcıbedir Yörüklerinin  Yerleşim Yerleri

Her ne kadar Ahmet Vefik Paşa iskânı ile bütün aşiretlerin iskânları sağlanmışsa da, Yağcıbedir Yörükleri’nin kesin iskânlarının 1915 yılına kadar bile tam sağlanamadığını görmekteyiz. Diğer yandan 1915 yılına ait Karasi Sancağı Meclis-i Umumi tutanaklarında Eğridere ve Eşmedere civarında en az 600 hanenin henüz iskân edilmediği anlaşılıyor.

Bugün Sındırgı civarında hemen hemen her köyde Yağcıbedir halıları üretilmekteyse de, Yağcıbedir Aşireti’ne ait köyler şunlardır:

Sındırgı : Karakaya, Eğridere, Alakır, Çakıllı, Eşmedere

Bigadiç  : Yağcıbedir,  Kayalıdere

Kepsut   : Ahmetölen, Bağtepe, Karaağaç,   Dedekaşı, Tilkicik, Sarıçayır, Ovacık, Dombaydere, Danahisar, Sarıfakıhlar

Bergama : İslâmlar, Kızılçukur, Demirciler, Mazılı, Kıroba, Kocaoba, Yenice, Samanlık, Çağlan, Çakırlar, Yenigüzel

Dursunbey: Yunuslar

 

Osmanlı Devletinin kurucularından yer alan Karakeçili Yörükleri ile karışık halde yaşayan Yağcıbedir Yörükleri Sındırgı ve çevresinde kadim kültürlerini devam ettirmektedirler. Orta Asya’da yapılan bir tarihi eserler araştırmasında 3 bin yıllık Yağcıbedir motifli bir halı bulunduğu görülünce bu kültürün 3.000 yıla varan bir geçmişinin olduğunu ve hala yaşayan köylerin Sındırgı köyleri olduğunu söylemek isterim. Hala el halısı dokunmakta ve hala hayvancılıkla meşgul olmaktadırlar.

Yazar: Muhammet Asil Çetin

Ekonomist olarak öğrendiklerini, beğendiklerini hep Sındırgı için de istemiş, projeler hazırlamış, yazılar yazmış, Sındırgı için hayallerini yarınlara saklamış Sındırgı'da Yaşam proje koordinatörü. Aynı zamanda Bilge Nesil Gençlik Dernek Başkanı ve Gençlik Lideri.

Dikkatini Çekebilir

Çanakkale Geçilemedi..

“Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen,Oradaki şehitlerdir tarihlere şan veren,Vatan toprağı için can ile serden geçen,Korkuyor …