Anasayfa / Kültür ve Sanat / Yörükler ve El Sanatlarımız

Yörükler ve El Sanatlarımız

Yörükler, doğada yaşayıp toprak, taş, ağaç, hayvanlar gibi materyallerden faydalanarak el sanatlarını oldukça geliştirmişler ve geleceğe aktarılması için önemli bir kültür bırakmışlardır. Bu sebeple Sındırgı’da el sanatları oldukça gelişmiştir ve her yıl uluslararası festival yapılmaktadır.

Zaten Osmanlı zamanında orduya yay yaparak verigisini ödeyen bu sebeple yaycı yörükleri diye adlandırılan yağcıbedir yörüklerinde el becerisi ve geometrik estetik anlayışı halılarından da anlaşılacağı gibi oldukça gelişmiştir.

Halı dokumacılığı, çömlekçilik sanatı, bez bebek sanatı, keçecilik, ahşap işlemeciliği, süpürgecilik, kalaycılık, taş işçiliği gibi doğal el sanatları oldukça gelişmiştir.

Balıkesir Sındırgı’da Çömlekçilik ve Testicilik sanatını şu linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz: http://sindirgida.com/sindirgida-el-sanati-comlekcilik-ve-testicilik/

DÜNYACA ÜNLÜ VE TESCİLLİ YAĞCIBEDİR HALILARI

Yağcıbedir Halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir. Yağcıbedir halıları İlçe ve merkezi köylerde yaygın olarak dokunmaktadır. Yağcıbedir Halıları çok ince yün ipliklerden dokunur. Atkısı ve çözgüsünde yün ipliği kullanılır. 1cm’ sinde 30-35 ilme bulunur. İlme düğümleri Türk Düğümü ile çok sağlam atıldığından halıların ömrü çok uzundur.

     Yağcıbedir Halılarının ipi kök boyalarla boyanır, boyaları solmaz. Yağcıbedir Halılarında 4 ana renk hakimdir. Lacivert (gök), Kırmızı (Al), Koyu Kırmızı (Narınç), Beyaz (Ak) dır. Yağcıbedir halıları kullandıkça renkler daha güzelleşir ve değer kazanır. Halıların 150-200 yıl ömrü bulunmaktadır. Otantik özelliğe sahiptir.

     Yağcıbedir Yörük Halkı yaşantısını dokuduğu halısına motive etmiştir. Halıdaki her motifin bir anlamı bulunmaktadır. Sevinç ve üzüntülerini motif dokuduğu halıya işlemiştir.

Sındırgı El Sanatlarımız
[Kalaycılık, Semercilik, Süpürgecilik, Ahşap İşçiliği, Bez bebek yapımı, Çömlek Testi ve Bardakçılık, Taş İşçiliği, Yağcıbedir Halıcılığı]Sındırgı’da Yaşam Araştırmasıdır.

Yazar: Muhammet Asil Çetin

Ekonomist olarak öğrendiklerini, beğendiklerini hep Sındırgı için de istemiş, projeler hazırlamış, yazılar yazmış, Sındırgı için hayallerini yarınlara saklamış Sındırgı'da Yaşam proje koordinatörü. Aynı zamanda Bilge Nesil Gençlik Dernek Başkanı ve Gençlik Lideri.

Dikkatini Çekebilir

10.10 Dünya Balıkesirliler Günü Kutlaması

Kurtuluş savaşında en çok şehit veren 2. ilimiz Kuvayı Milliye şehri 10.10  Dünya BALIKESİRLİLER günü …