Anasayfa / Kültür ve Sanat / Eskisiyle ve Yenisiyle Sındırgı’da Hıdırellez Kutlamaları

Eskisiyle ve Yenisiyle Sındırgı’da Hıdırellez Kutlamaları

Öncelikle Genç Nesil İçin Hıdırellez Bayramı Nedir? Niçin Kutlanır?  diye açıklayalım isterseniz..

Hıdırellez Bayramı, Türk aleminde kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez Günü, Hızır ve İlyas (A.s) ’ın yer yüzünde buluştukları gün olduğu rivayetiyle kutlanmaktadır.

İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye’de kutlanıldığı görülmektedir.

Bir görüşe göre; Türkler’in Orta Asya’dan getirdikleri Nevruz Bayramının başkalaşmış ve İslamlaşmış şeklidir. Öyledir ki; Nevruz Bayramı kutlaması Anadolu Türkleri arasında önemini kaybetmiştir. Buna rağmen Hıdrellez eskiden beri kutlanmaktadır..

Eskisiyle ve Yenisiyle Sındırgı'da Hıdırellez Kutlamaları (1)

Hatıralarımda Sındırgı’da Hıdırellez Kutlamaları

Sındırgıda hıdırellez ben kendimi bildim bilelim köylerimizde ve mahallelerimizde kutlanır idi. Daha sonraları ise ilçe merkezinden yavaş yavaş kalmaya yalnız mahallenin kadınları arası “topluca fırında ekmek pişirme ve çaylı sohbetlere” ve birkaç evde çay eşliğinde  komşularla muhabbete döndü..

Köylerimizde ise gelenek haline gelen bu kutlamalar ise hala toplu şekilde yemekler pişirilir, benim bildiğim adıyla bezleme yaparlardı. (bezdirme diyenler de var..) Siz ne olarak biliyor iseniz yorumda yazarsınız doğrusunu :). Sonra bu yemekler pişerken efeler çıkarlar meydana “vur davulcu davulunuu, çal zurnacı başıı” diye nara atılarak başlarlardı oyunlar oynamaya.. Tabi bu etkinlikleri bazen muhtarlarda organize ettiği olurdu, bazen de halk kendi arasında yapardı.

Kürendere Köyümüzde Mayıs ayıyla beraber başlanan Hıdırellez Etkinlikleri (Fotoğraf: ?)
Kürendere Köyümüzde Mayıs ayıyla beraber başlanan Hıdırellez Etkinlikleri (Fotoğraf: ?)

Bir bakıma yöremizde baharın gelişini kutlar, ıscalan (ısınan) havanın tadını çıkarta çıkarta çayımızı içer, pişen böğremizden sıcak sıcak bir dilim koparır üflemeden ( nimete üflenir mi 😀 – annelerimiz- ) yerdik..

O gün iş yapılmaz idi. vel hasılı kelam eskiden güzel idi hıdrellez.. Şuan nasıl yapılıyor bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla bunu devam ettiren köylerimiz mevcut fotoğraflardan görülen üzre.

Köylerimizde Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktaydı. Örneğin Pürsünler köyümüzde “Dede Türbesi”nde yapılırdı. (Hatırladığım kadarıyla)..
Hıdrellez’de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti var idi.. Bazı yörelerde keçidir bu. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılırdı.  Tabi bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

( Kutlamalardan kareler: Umurlar folklor ekibi Işıklar Köyümüzde /Mahallelerimizde Oyunlarını Sergiliyor.. ) Fotoğraf: Ahmet Çakır (Sındırgı'ya Gönül Verenler)
( Kutlamalardan kareler: Umurlar folklor ekibi Işıklar Köyümüzde /Mahallelerimizde Oyunlarını Sergiliyor.. )
Fotoğraf: Ahmet Çakır (Sındırgı’ya Gönül Verenler)

Yazar: Süleyman Çetin

Sındırgı'da doğup büyümüş, Kendini geliştirmek ve memleketine daha iyi hizmet edebilmek için uzaklara, Balıkesir'den çook uzaklara, gurbete gitmiş Balıkesir sevdalısı bir Mühendis.. "Doyduğum yer değil, SEVDALI OLDUĞUM BALIKESİRDİR VATANIM" demiş ve almış kalemini başlamış yazmaya..

Dikkatini Çekebilir

Yörüklerde Duşak Kesme Geleneği

Yörüklerde “duşak kesme” töreniBebeklerin ilk adımlarını düz basacağına, hayat yolundaki adımlarını doğru atacağına ve her …

2 yorumlar

  1. Mustafa Çetin

    çok güzel bir deneme yazısı olmuş. eline sağlık bu konu hakkında tarihe not düşmüşsün tebrikler.
    bunun gibi yazılar artmalı. bazen fotoğraf paylaşıyorlar bir sürü. peki ne nedir? ne ne değildir bu konu hakkında bilgi yok. not düşülmemiş sadece fotoğrafa bakmakla yetiniliyor, derinlik hiç yok.

  2. Mustafa Çetin

    Tarihi ve kültürel değerlerin bu şekilde aktarılması müthiş.
    Geleneksel bilginin aktarılması da bu noktada önemli.
    tekrardan tebrikler…