Anasayfa / Gündem / Balıkesir’de Yeni Para Kazanma Yöntemi; Sındırgılılardan Arazi Gasbı

Balıkesir’de Yeni Para Kazanma Yöntemi; Sındırgılılardan Arazi Gasbı

Balıkesir’in güneyi geniş kırsal coğrafyası, zengin orman kaynakları ve bozulmamış kültürel yapısıyla gerçekten eşsiz bir coğrafyadır. Ancak son dönemde artan arazi satışı ile bu tehlikeye girmiş durumdadır.  Daha önceki yazılarımda Sındırgı, Dursunbey ve Bigadiç köylerinde çok hızlı bir şekilde arazi satışının ve bu arazilerin çoğunlukla yabancılara satıldığını yazmıştım. (O YAZI)

Köylerimizdeki Arazi Toplayıcılar

Sındırgı, ilçe merkezine köylüler arazi satmak için gezinirken turist görünümlü Bursa, İstanbul, Ankara gibi yerlerden gelen alıcılarda arazi yada satıcı köylü avlamaktadır. İlçemiz tapu dairesi ve emlakçılar harıl harıl bu aralar çalışmaktadır.

Köylüler topraklarımız değerlendi diye sevinip hemen satış yaparken arazi alan kişiler de binlerce dönümünü toplamaktadır. Neden bu kadar arazi alınıp satıldığı konusunda çeşitli söylentiler olsa da bu alışveriş hızlı bir şekilde olup bitmektedir. “Alan razı- satan razı” gibi olsa da birçok ülkede sorun hale gelen arazi kapatma/kiralama konusu ülkemizde ve özellikle ilçemizde sorun hale gelmektedir.

Toprak Gaspı (Land Grabbing) Meselesi

Dünyanın ve ülkemizin konuştuğu yeni bir sorun olarak görülen toprak gaspı (land grabbing) meselesi yeni gündeme taşınmaktadır.

Toprak gaspı ve satın almaları arazi mülkiyeti sorunlarına ve buna bağlı sosyal sorunlara sebep olacağı, gıda güvenliğini tehlikeye attığı, güvenlik konusunda risk taşıdığı aşikardır. Bu 3 konu dünyanın başlıca ve temel sorunları arasında olduğu da unutulmamalıdır.

Şehirlerden kaçıp üretim ve tarım işletmesi kuracaklara lafımız yok teşvik verilsin. Fakat Toprak gaspı ve satın almalarını takip etmemek ülkeye ihanet ve Sındırgı’nın geleceğini satmaktır. Köylünün toprak satması uzun vadede Sındırgı’nın en önemli özelliği olan bozulmamış doğal ve kültürel yapısını bozmak demektir. Köylünün toprak satması kırsal tarım üretiminin bitmesi demektir. Kendi köyüne yabancı olmak demektir.

Doğal kaynakların, maden, petrol ve doğalgaz rezervi tespit edilen arazilerinin ABD’liler tarafından alındığı söyleniyor. Özellikle İsrail asıllı şirketlerin bu arazileri topladığı söyleniyor. Söyleniyor, diyorum, çünkü gerçekten böyle mi bunu ortaya çıkartmaktan bile aciziz. Necip Fazıl’ın dediği gibi “Öz yurdunda garipsin öz vatanında parya(ayak takımı)” olmamak için takip etmek zorundayız.

Ha bu yazıyı arazi satan köylü Mehmet amca okumaz ama en azından ehil olabilecek kişiler bu işe bir el atmalıdır.

Yazar: Hakan N.

Yüreğilli Kitap okumayı ve şiir yazmayı seven, İstanbul'da 657'ye tabi memurum.

Dikkatini Çekebilir

Çanakkale Geçilemedi..

“Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen,Oradaki şehitlerdir tarihlere şan veren,Vatan toprağı için can ile serden geçen,Korkuyor …

3 yorumlar

  1. İyi günler.
    Bugün, facebook üzerinden Sındırgı toprak satışları isimli yazınızı gördüm.
    Aynı durum, Balıkesir merkez, Susurluk, Savaştepe, Soma ilçelerinde de yaşanıyor.
    Muğla ili, Milas ilçesinde de durum farklı değil.
    Balıkesir bölgesi, yol geçti, topraklar değerlendi sanıyor.
    Muğla bölgesi ise, turizm kaynaklı satışlar olduğunu düşünüyor.
    Denizli’de de toplu satışlar var. Baklan üstünde 17.000 dönüm.
    Denizli Babadağ’da 15.000 dönüm. Bunları kimler alıyor bilinmiyor. Ama yazdığınız gibi, aracılık edenler var. İstanbul’dan gelenlerin aldığı düşünülüyor.
    Ben, Gönen’liyim.
    İzmir’de oturuyorum.
    İş nedeni ile 7 il ve 25 ilçe dolaşıyorum.
    Bunları o şekilde öğrenebildim.
    Yazınızı tesadüfen görünce, size yazmaya karar verdim.

    İyi çalışmalar.

  2. Malesef hocam makaleyi yazanda yorum yapan da haklı. Belediyeler arazilerimiz değerlendi diye haber yapıyorlar teşvik için. Selâmetle kalın

  3. Mayıs ayında yazınızı okumuştum. Sonra bir ara yazı kayboldu, şimdi tekrar buldum. Duyarlı bir vatandaş olarak, konuyu anlattığınız için teşekkür ederim. Ben işim gereği, 7 batı ili ve 25 ilçesinde bulunuyorum. Yedek parça toptan satışı yapan bir firmada çalışıyorum. Sındırgı için anlattığınız durum, diğer Marmara ve Ege illeri içinde geçerli. Susurluk, Savaştepe, Soma, Akhisar, Muğla ilçeleri, Denizli merkez, Çivril ilçelerinde de aynı durum yaşanıyor. Dün sabah Balıkesir merkezde Balya tarafından biriyle karşılaştım. Köylerinde toplu satışlar olduğunu, paranın helikopter ile geldiğini anlattı. Şaşkınlık içindeydi. Kim alıyor diye sordum, 35 09 34 plakalı araçlar dedi. Kim olduğunu bilmiyorlar. Ben İzmir’de ikamet ediyorum ama Balıkesir Gönen’liyim. Gönen ve Çan bölgesinde de benzer satışların olduğunu duyuyorum. Bir avukat arkadaşıma sordum. Savcılık ya da kaymakamlığa gidip soracağım dedim. Bana, sonuç alamazsın dedi. Bimer üzerinden başbakanlık ya da cumhurbaşkanlığına sorabilirsin dedi. Öyle yapacağım. Duyarlı yaklaşımınız için tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Bu arada, Prof.Dr. Anıl Çeçen geçen hafta bir yazı yayınladı. Anıl Hoca’yı yakından tanımam, pek bilmem. Ama sık şekilde TRT1 gibi televizyonlarda programlara katılabiliyor. Facebook üzerinden yazıyı bulabilirsiniz. Endişelenmemek elde değil. Bir şeyler yapmak lazım ama ne ?