Kurtuluş savaşında en çok şehit veren 2. ilimiz Kuvayı Milliye şehri 10.10 Dünya BALIKESİRLİLER günü kutlu olsun. Selam saygı ve muhabbetlerimizle.. SINDIRGIDA YAŞAM Dünya Balıkesirliler Günü Nedir? Balıkesir’de her yıl …
Devamını Oku »
Kurtuluş savaşında en çok şehit veren 2. ilimiz Kuvayı Milliye şehri 10.10 Dünya BALIKESİRLİLER günü kutlu olsun. Selam saygı ve muhabbetlerimizle.. SINDIRGIDA YAŞAM Dünya Balıkesirliler Günü Nedir? Balıkesir’de her yıl …
Devamını Oku »Yüzyıllarca Yörüklerin buluşma yeri ya da ayrılık adası Akdağ Yaylası… Bergama’dan Bigadiç’e Sındırgı’ya Yörüklerin hayvanlarını güttüğü ve gezindiği yaylalar. Her yörük düğünde seyranda oyununda “Akdağ Yaylası” deyip kollarını kaldırarak coşkuyla …
Devamını Oku »Balıkesir Sındırgıda deniz var mı? Sındırgı, Balıkesir il merkezine yaklaşık 60 km (45dk – 1 saat) uzaklıkta olan iç Ege’de yer alan yeşillik şirin Anadolu ilçelerinden biridir. İlk bakışta denize …
Devamını Oku »Fotokapan; yaban hayvanlarını, doğal ortamlarında görüntülemek, türlerin dağılış ve popülasyon yoğunluğunu öğrenebilmek için kullanılan bir kamera çeşididir. Pille çalışan bu makine sağ, sol ve ön açıları algılayan üç adet hareket …
Devamını Oku »Sındırgı; Balıkesir ilinin güneydoğusunda, Ege ve Marmara Bölgelerinin sınır hattında yer alan bir orman ilçesidir. Akdeniz, Karadeniz ve bozkır iklim tiplerinin kesiştiği bir noktada bulunan ilçe, barındırdığı iklim çeşitliliği ve …
Devamını Oku »Gurbette İşini İyi Yapmaya Çalışanlar ve Temsil Edenler Hayatı yaşanır kılan geçmişteki hatıralarımız, şimdiki yaşadıklarımız ,gelecekteki hayallerimiz ve ümittir. Gurbet elde memleket hasreti çekmek bir başkadır. Çalıştığınız yerde tam kendinizi …
Devamını Oku »Bilge Nesil Enstitüsü’nün koordinatörlüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2021 finanse ettiği ve Sındırgı Belediyesi’nin destekleriyle ‘’Sağlıklı Gençler, Bilge Nesiller İçin, Gençlik Sanat ve Spor Merkezi” projesi başlıyor. Sındırgı’da 8 yıldır …
Devamını Oku »Höşmerim Kısa Tarihçesi Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir tatlı türüdür. Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit …
Devamını Oku »NALBANTLIK VE SINDIRGI NALBANTLARIEski yıllarda bütün şehir ve kasabaların belli semtlerinde nalbant malzemesi satan dükkanlar ve nalbantlar mutlaka bulunurdu. Nalbantlık, gelişen teknolojiyle birlikte kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına girmiştir. Bir …
Devamını Oku »Sındırgı ilk bakışta hiç fark edilmez, başka kasabalar gibi gözükür. Ayrımsamak için kirpikleri ön kabullere örtüp, tarihin ritmini koklamak , sokaklarında dolaşmak, insanlarını tanımak gerekir. Oğuz’un Yüregir, Kınık, Çavuldur, Kayı …
Devamını Oku »Yağcı Bedirlilerin isimleri ile ilgili bilgiler destan ve hikâye gibi sözlü kaynaklar içine karışmışlardır. Yağcı Bedir adı ile ilgili olarak Yağcı Bedirliler arasında bazı bilgiler bulunmaktadır. Bunlardan ilki Hazret-i …
Devamını Oku »Balıkesir Tarihinde Önemli Duraklar(Halk Bilimi Açısından) 1080 – Balıkesire ilk Türkmen obaları yerleşmeye başlamıştır. 1099 – Balıkesir yöresindeki Türkmenlerin çok büyük bir kısmı Bizanslılarca kılıçtan geçirilmiştir. 1175 – Balıkesir yöresine …
Devamını Oku »Sındırgı, Çavdaroğlu Mahallesinde yer alan Çavdaroğlu camisi yada bilinen halk adıyla Taştepe Camisi, 1952 yılında Gördesli Hatice Çekme Hanımın bağışladığı para ile inşa edilmiştir. Caminin alt tarafında Çavdaroğlu mahalle muhtarlığı …
Devamını Oku »Biliyor muyduk?CUMHURİYET DÖNEMİNDE SINDIRGI’DA ULAŞIM – 1Osmanlı döneminde Sındırgı’dan Bigadiç’e ulaşan birkaç yoldan biri Karaağaç Köyü altındaki lambalı tahta köprüden geçen patika yoldur. Bir diğeri ise bugünkü güzergahtır. Cumhuriyetin ilk …
Devamını Oku »Merhabalar, bu yazımızda bir konuyu daha ele alacağız. Keyifli okumalar diliyoruz. Bir çoğumuz hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği kavramlarını duymuştur yada ne olduğu konusunda az çok fikir yürütebilir. Ancak …
Devamını Oku »KORUKÖYDEN SINDIRGI’YA [Şiir] Kertili bilir İzmir ile İstanbul’un yolcusu,Sindirdi Rumları, aldı Sındırgı adını,Midilliden gelen ustası, şerif paşadır camisi,Yiyen bilir hoşmerimin tadını, tadını… Halil ağanın şerif’idir torunu,Gitti İstanbul’a girdi saraya,Oldu paşa …
Devamını Oku »Merhabalar, Sındırgı’da Yaşam – Sındırgı’nın Dijital Hafızası olma yolunda ilerlerken bu yazımızda da Sındırgı’yı imar eden Şerif Paşa’yı araştırmalar ışında hazırladık. Keyifli okumalar dilerim. Şerif Paşa Kimdir ve Sındırgı’ya Neden …
Devamını Oku »Kentler tarihsel süreçte incelendiğinde sürekli bir değişim içerisindedir. Bu değişim fiziksel olduğu kadar mekânsal, siyasal, kültürel ve ekonomik olarak da gerçekleşmektedir. Meydana gelen bu değişimlerin en görüleni, değişen ve gelişen …
Devamını Oku »BİLGE SERAMİK & SANAT SOSYAL GİRİŞİMİ İLE SERAMİK TOPRAK SANATI OLAN ÇÖMLEKÇİLİK VE TESTİCİLİK HER YERDE Bilge Nesiller Enstitüsü’nün uluslararası hibe destekleri ile kurduğu sosyal girişim projesi olan Bilge Seramik …
Devamını Oku »Bilge Nesil Enstitüsü Başkan Yardımcımız, Çevre Mühendisi – Proje Uzmanı aynı zamanda Karikatürist Süleyman Çetin 6.MWF Programında Lübnan’daydı. Genel kurul salonundaki konuşmasında “Güney Marmara ve İç Ege’nin En Bakir Dağı; …
Devamını Oku »