Anasayfa / Kültür ve Sanat / Karakeçili Yörüklerinin Akdağ Yaylası

Karakeçili Yörüklerinin Akdağ Yaylası

 Yüzyıllarca Yörüklerin buluşma yeri ya da ayrılık adası Akdağ Yaylası… Bergama’dan Bigadiç’e Sındırgı’ya Yörüklerin hayvanlarını güttüğü ve gezindiği yaylalar.

 Her yörük düğünde seyranda oyununda “Akdağ Yaylası” deyip kollarını kaldırarak coşkuyla ayaklarını toprağa vurur. Akdağ yaylasının folklorik olarak ne alama geldiğini elbette yüzyıllarca burayı mesken eden Yörüklerden dinlemek lazım.

Kütahya’nın Simav ilçe merkezine 40 kilometre mesafedeki Kızılcık, Çamlık ve Kiçir köyleri sınırları içerisinde bulunan 2089 rakımlı Akdağ’ın eteklerinde, karaçam ormanlarının içerisine gizlenmiş doğal güzellikler bulunuyor.

Eğrelce Yaylası

Akdağ’ın doruğuna en yakın yayladır. Yayla’nın ortasından akan dere menderes çizer ve köylüler bu oluşuma gelin oynağı” derler. Yaylaya çıkarken Kalebaşı ve Ahmedin’de Yörüklerin ayranını içmeden dönmeyin. 

Martılı Şelalesi

Martılı Şelalesi sunduğu görsel şölen ile ziyaretçileri hayran bırakıyor. Yaklaşık 15 metre yükseklikten akan şelale sonra Simav Çayı’na karışıyor. Gölün bölge halkının dışında fazla bilen yok. Bölge halkının yaz aylarında serinlemek için gittiği Martılı Şelalesi  fotoğraf tutkunları için de doğal bir plato niteliği taşıyor.

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

SINDIRGI TOROS PİYASASI-4

Renault 12’yi Satmak Kolaydır. Araçların kilometre sayacı 99.999’u gösterdikten sonra sıfırlanır ve yeniden başlar. Alıcılar …