Anasayfa / Sındırgı Araştırma ve Tanıtım / Değerlerimiz / Yörüklerin Toprak Küpler ile Sulama Sistemi

Yörüklerin Toprak Küpler ile Sulama Sistemi

Yörüklerin doğal ve pratik yaşama metotlarından biri de toprak kaplar ile %100 su verimli sulama yöntemidir. Kökleri 4000 yıl önce Afrika’ya dayandığı düşünülen bu sulama metodunu dağlarda doğal ve pratik çözümler ile yaşayan Yörüklerin de etkin şekilde kullandığı biliniyor.

Toprak pişirme ile elde edilen her türlü kap-kacak, çanak-çömlek ile bu sistemi kullanan Yörükler ile çömlek sanatı da gelişmiş. Sistem mantığı toprak kapların gözenekli doğasına dayanıyor. Su kap dışındaki su yoğunluğunun az olduğu hallerde ozmotik basınç sayesinde gözeneklerden dışarı doğru hareket ediyor. Suya ihtiyacı olan bitkiler de kökleri vasıtasıyla su olan bölgeye yöneliyor.

Testi ve çömleğin dışının cilalanmamış, perdahsız veya sırsız olması suyun toprağa verimli ulaşabilmesi için önemli bir nokta. Bu sayede sulama aracı olan pişmiş toprak kabın gözenekli yapısının doğasını bozulmamış oluyor.

Kabımızın ağız kısmını biraz toprak dışında tutuyoruz ki su takviyesi yaptığımız sırada kabın içine de toprak düşürmeyelim. Kabın ağzını da güzel bir şekilde uygun bir parçayla kapatalım. Sıkı ve kapağın kendiliğinden düşmeyeceği bir çözüm bulursak suyun buharlaşmasını ve kirlenmesini %100 önlemiş oluruz.

Su yavaşça kabın içindeki gözeneklerden toprağa sızacak ve bunu fark eden bitki kökleri de testinin etrafını saracak şekilde gelişecektir. Bitkiler neredeyse toprağa sızan bütün suyu emecektir. Toprak altında su buharlaşma imkanı da bulamadığından permakültürde esas kabul edilen çifte verim prensibini de sağlamış oluyoruz.

Basit bir fiziki olay sayesinde bize topraktaki su doygunluğunu dengede tutabilmeyi sağlayan çömlek ile sulama, özellikle Sındırgı bölgesinde doğal ve pratik yaşam teknikleri ile bilinen Yağcıbedir yörüklerinin kullandığı çok değerli bir yöntemdir.

Sındırgı Yağcıbedir yörüklerinin uzun süre uğrayamayacağı yerlere diktiği fidanlar için kullandığı bu yöntem sayesinde Sındırgı’nın dağları ağaçlarla doludur. Bu sebeple Yörüklerin yaşadığı bölgelerde yapılan kazılarda, altın küpü heyecanıyla çıkarılan birçok boş su küpü bulunmuştur. 🏺🏺
Sizleri bu tarz çömleklerin de bulunduğu Bilge Seramik ve Sanat Atölyemize bekliyoruz

Yazar: Muhammet Asil Çetin

Ekonomist olarak öğrendiklerini, beğendiklerini hep Sındırgı için de istemiş, projeler hazırlamış, yazılar yazmış, Sındırgı için hayallerini yarınlara saklamış Sındırgı'da Yaşam proje koordinatörü. Aynı zamanda Bilge Nesil Gençlik Dernek Başkanı ve Gençlik Lideri.

Dikkatini Çekebilir

Çanakkale Geçilemedi..

“Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen,Oradaki şehitlerdir tarihlere şan veren,Vatan toprağı için can ile serden geçen,Korkuyor …