Mücahid Makbule Efe Kimdir?

Mücahid Makbule Efe (1902 – 1922)

Kurtuluş Savaşı’nda Kuvâ-yi Milliye çetelerinde görev yapmış bir kahraman Türk kadınıdır. Gördesli Makbule olarak da bilinen Makbule Hanım, 1902 yılında Gördes’te dünyaya gelmiştir. Babası Ali Ustalar sülalesinden Abdullah Efendi’dir. Kalabalık olan ailenin küçük bir çiftliği ve arazileri vardı. O zaman ki her anadolu kadın gibi Makbule Efe de ata binmesini ve silah kullanmasını daha küçük yaşlarda öğrenmiştir. On iki yaşlarında iken babasını, kaybettiği için ağabeylerinin himayesinde büyümüştür.

1922 yılında usturumcalı Halil Efe ile evlenmiş iki ay sonra da kocasıyla beraber akıncı olarak dağlara çıkmıştır. Müfrezelerle beraber, Demirci, Gördes, Simav, Bigadiç ve Sındırgı dağlarında sürekli dolaşan ve çok cesur olan Makbule Efe, müfrezeleri en ümitsiz zamanlarda cesaretlendirmiş, her yerde her çatışmada kahramanca savaşmıştır. İki defa kocasıyla beraber pusuya düşmüş; fakat hiçbir zaman  dayanma gücünü kaybetmemiş, telaş göstermemiştir.

İbrahim Ethem Bey Makbule Efe’yi şu şekilde anlatmaktadır: “Kendisi siyah pantolon, ceket ve uzun bir manto giyer, ayağında daima çizme ve başında da siyah başlık ve daima örtülü olup, yalnız gözleri meydanda bulunurdu. Kısa bir Japon filintası taşır ve düşmandan intinam olunmuş güzel bir doru ata binerdi”

Makbule Hanım, çete elamanlarının çoğundan iyi ata biner, tehlike anında en evvel silahı eline almış görülür. Dağ  hayatının sıkıntı , zorluk ve tehlikelerine ve bütün ısrarlarına rağmen asla kocasından ayrılmayan Makbule Hanım, 17 mart 1922’de henüz 20 yaşında iken Akhisar- Sındırgı  arasında Koca Yayla’da düşmanla girişilen bir çarpışma sonucu başından aldığı bir kurşunla şehit olmuş , aynı yerde kanlı elbisesi ve çizmesi ile toprağa gömülmüştür.

ONLAR DA ÇOCUKTU, ULUSAL EGEMENLİK ADINA ŞEHİT OLDULAR..
Makbule Hanım, daha bir yıllık evli iken eşinin yanında Kuvayi Milliye’ye katıldı. 15 Mayıs 1919 tarihinde, Yunan ordusunun Batı Anadolu’yu işgale başlaması sonrası, eşi Halil Efe ile Türk direniş çetelerine katıldı. Yunanlar, Sakarya Muharebesi’ni kaybederek Afyon mevzilerine çekildiklerinde, bir taraftan da Halil Efe’nin Gördes-Sındırgı-Akhisar bölgesinde faaliyet gösteren çetesinin saldırıları ile karşılaşıyorlardı. Gördesli Makbule, Kocayayla baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için öne atılınca başından şehit oldu. Mezarı ilçemiz Sındırgı sınırları içerisindedir.,

Sındırgı Anadolu Lisesine aziz şehidimiz Mücahid Makbule Efe‘nin adını yaşatmak için Sındırgı Makbule Efe Anadolu Lisesi ismi verilmiştir.

Belki animasyon filmi bile yapılabilir çocuklar için.

Yazar: Muhammet Asil Çetin

Ekonomist olarak öğrendiklerini, beğendiklerini hep Sındırgı için de istemiş, projeler hazırlamış, yazılar yazmış, Sındırgı için hayallerini yarınlara saklamış Sındırgı'da Yaşam proje koordinatörü. Aynı zamanda Bilge Nesil Gençlik Dernek Başkanı ve Gençlik Lideri.

Dikkatini Çekebilir

Sındırgı’da Yaşam Üzerine – 1

Sındırgı, yaşama enerjisinin ve sevincinin yeşermesi için uygun bir topraktır. Bu şirin ilçe, doğasıyla ve …