Anasayfa / Kültür ve Sanat / Sındırgılı Olmak ve Sındırgı’da Yaşamak

Sındırgılı Olmak ve Sındırgı’da Yaşamak

Sındırgıda yaşamak… Sındırgıda yaşamak yaşamı farklı algılamaktır. Sındırgı’da yaşamak özel kılınmaktır.Çünkü Sındırgı’da yaşamak her kula nasip olmaz. Ya rızkınız için gurbet ellere göç edersiniz, ya da okumak içim yabancı memleketlere gidersiniz. Eğer bunlar gibi bir derdiniz yoksa çok şanslısınız demektir, çünkü bu memleketin havası insanı kültürü gibisi başka diyarda yokturda ondan. Bu memlekette yaşamak adımını sağlam ve güvenle atabilmektir.

 Her gidenin birgün mutlaka dönmeyi hayal ettiği cennetten bir köşedir Sındırgı’da yaşamak, ya emekli olup gelecek yada cenazesi gelecek, yeterki bu memleketin toprağına kavuşsun bedeni. Belki bedeni kalamadı bu memlekette hiç olmazsa ruhu bu memlekette özgür kalsın, diye düşünmektir.

Sındırgı’da yaşamak istanbulun karmaşasından Ankara’nın bürokrasisinden İzmir’in yoğunluğundan uzak olmaktır. Yolda Yürürken tanıdığa eşe dosta Akrabaya takılıp laf edebilmektir Sındırgı’da yaşamak.

 Meydandan Geçerken Balıkesirden gelen arabalara bakıp kim gelmiş diye merak etmektir. Gelen yabancılara da nezaket edip misafirperver olmaktır Sındırgı’da yaşamak.

Genç olunca doğana, torosa doluşup sonses hoparlörle kızların peşine takılmaktır Sındırgı’da yaşamak.

 Ramazan ayı yaklaşınca mahallece toplanıp yufka yapmaktır,  mübarek günlerde lokma hayrı yapmak, yazın yağmur hayrı yapmaktır Sındırgı’da yaşamak. Cenaze olunca namazına katılmak, köylü ve yaşlılara yardım etmek, tanıdıklara yemek çay ısmarlamak, hal hatır sorup hoş sohbet etmektir Sındırgı’da yaşamak.

 

Kimin kimi sevdiğini bilmek, kim kimin kızı kimin oğlu, kim ne iş yapar, nereli diye bilmektir Sındırgıda yaşamak. Yazın sıcağın altında saatlerce tütün tarlasında çalışmaktır. Ikindin de gelip komşularla tütün dizmektir. Çarşıya gidince mutlaka meydanı turlamak, tadıdık birilerini aramak, ihtiyacı olmayınca da çarşıya çıkmayıp mahalle kahvesinde takılmaktır Sındırgı’da yaşamak.

Sevgili olunca kimsenin görmeyeceği yer aramak, düğünlerde çiftetelli oynamak, hatta harman dalı oynayıp hava atmaktır Sındırgı’da yaşamak.

Aynı kahvede saatlerce oturup gelene geçene , öğle namazını şerif paşada ikindi namazını Küçük camide kılmaktır Sındırgı’ da yaşamak.

 Bu yazı Sındırgı’da Yaşam sitesinden alınmıştır. www.Sindirgida.com

Gurbetteyken hasret çekmek, bir kaç gün geçtikten sonra sıkılmaktır, gurbetten gelince değişmiş, yenilenmiş birşeyler umut edip aramaktır, her seçimde acaba Sındırgı’yı  hangi aday kurtarır diye ümit etmektir Sındırgı’da yaşamak.

 

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

TOROS DİYARI DOĞAL ŞEHİR SINDIRGI – 3

Renault 12 için “Dağ Keçisi” lakabı boşuna değilmiş. Özellikle kötü yollar, hatta insanların sadece yol …