Anasayfa / Sındırgı Araştırma ve Tanıtım / Değerlerimiz / Sındırgı’nın Değerleri – Emendere HES

Sındırgı’nın Değerleri – Emendere HES

Bu virane yapı bir zamanlar (23 Yıl), Sındırgı’nın karanlık gecelerini aydınlatan Hidroelektrik Santraline ait türbinü içinde barındırıyordu. 1949 yılında yapımına başlanan hidroelektirik santrali 1953 yılında inşaatı tamamlanarak elektirik üretmine başlamıştır. Santrali besleyen havuz, sarp bir tepenin yamacına yapıldığı için heyelan nedeniyle sık sık havuzda göçükler meydana gelmiştir. Havuzdaki göçükler sebebiyle elektrik üretiminde uzun süreli kesintiler oluştuğu için de ilçe merkezinde Yeşilli Camisinin yanında dizel ile çalışan yedek bir santral kurulmuştur. Santral, Sındırgı’nın 1970’li yılların başında Ulusal Elektirik Dağıtım Ağına bağlanmasıyla görevini tamamlamıştır. Santral Cumhuriyet döneminde kendisi gibi küçük ölçekli yapilmış ilk beş on santralden biridir. Santral sayesinde Sındırgı elektrikle tanıştığında bir çok il merkezi halen elektrikle tanışmamıştı. Osmanlı Devletin’de ilk HES 1902 yılında Tarsus’ta kurulmuşken, Cumhuriyet döneminde ilk HES 1929 yılında Trabzonda üretime geçmiştir. Ülkemizde Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında elektiriğin neredeyse tamamı Termik Santrallerden üretilmekteydi ve bu sebeple santralin HES’le üretim yapması o günler için büyük bir değerdi. Barajlarda ilk HES üretimini yapan Seyhan Barajı (Adana) bile 1956’da üretime başlamıştır.

Keşke bu yapıyı ve havuzunu tarihi bir değer olarak bugüne ve geleceğe aktarabilseydik. 1990 yıllarda santralin türbinine su taşıyan boruları ve türbini sökülerek hurdaya satılmıştır. Havuzu ise beş altı yıl önce o bölgedeki arazileri sulamada kullanılan kanalın iş makinaları ile daha kolay temizlenebilmesi için yıkılarak yerine yol yapılmıştır. Yazık ki 1949 dan 1953 yılına kadar günde 80-90 işçinin günlük 2,5 ile 4 lira arasında değişen yövmiye ücretleri karşılığında hiç bir makina gücü kullanmadan tamamen beden güçlerini kullanarak yapmış oldukları havuz, iş makinaları ile belki de bir kaç günde tarumar edilmiştir. Bugün, havuzun sadece fazla suyu tahliye eden savak kısmı ayaktadır. Santral binası ise ahır olarak kullanılmaktadır.



Yazar: Halil Ibrahim Albayrak

"Zamana Düşülen Dipnotlar Sındırgı" isimli çalışmalarımızın daha fazla kitleye ulaşması için, Sındırgı'nın Dijital Hafızası Sindirgida.com'da okurlarıyla buluşacaktır. Takipte Kalın.

Dikkatini Çekebilir

TOROS DİYARI DOĞAL ŞEHİR SINDIRGI – 3

Renault 12 için “Dağ Keçisi” lakabı boşuna değilmiş. Özellikle kötü yollar, hatta insanların sadece yol …