Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat ve Turizm Derneği bünyesinde kurulan BİLGE Seramik & Sanat sosyal girişimi, dezavantajlı gruplara istihdam sağlayarak, sanatı ve zanaati modern tasarımlarla yorumlayıp üretimi teşvik eden bir girişim. Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 25 yıl önce son seramik ustasının yaşlanması ile tamamen unutulan seramik toprak sanatını, sanatçı gençlerin tasarımları ile Balıkesirli kadınların maharetli ellerinde buluşturuyorlar.
Derneğin başkanı ve Bilge Sanat & Seramik markasının kurucusu Muhammet Çetin, sürdürülebilir kalkınma yöntemlerine uygun bir çalışma ile tamamen doğal hammadde ve üretim yöntemleri ile insanlar için sağlıklı ürünler ürettiklerini belirterek, “Ürünler topraktan olduğu için çevreye ve sağlığa zararsız, üretim yöntemi insanın hayal gücünü geliştiriyor ve terapi ediyor, hamurla yapıldığı için kadınların daha istekli ve becerikli olduğu bir alan, bu sebeple toplumsal cinsiyet eşitliği için uygun, atık durumuna geldiğinde de tamamen doğadan bir parça ve zararlı maddesi yok. Görsel ve sanatsal olarak da dekoratif ve kullanışlı ürünler ürettiğimiz için kadınların ilgisini cezbediyor” ifadelerini kullandı.
Çetin’e Smart Start sürecini sorduğumuzda, “Biz daha önce çeşitli projelerde bulunduk ancak sosyal girişimcilik bakış açısını ilk defa Smart Start projesi ile tanıdık. Sosyal girişimcilik ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bir alan olduğundan bu konuda yeterli bilgi bizde yoktu. 2016 yılından bugüne sosyal girişimcilikle alakalı birçok eğitime katıldık ve vizyonumuzu sosyal girişimcilik odaklı olarak kanalize ettik ve Bilge Seramik & Sanat markası Smart Start projesi kapsamında oluştu. Şimdi proje ve faaliyetlerimizi sosyal girişim çerçevesinde yürütüyoruz, toplamda 50 kadına doğrudan fayda sağlıyoruz” dedi.
Smart Start projesi kapsamında uyguladığımız proje ile Bilge Seramik & Sanat markasını oluşturduk, sosyal girişimcilik mantığını kavradık ve vizyonumuzu bu alanda kanalize ettik
Çetin, sosyal girişimi “toplumdaki mevcut bir sorun ve eksik olan bir alanı girişimci yaklaşım ile çözmek” olarak tanımlarken, sosyal girişimde odaklanılan sosyal sorunu çözmek için ticaretin araç olarak kullanıldığını belirtiyor. Çetin’e göre, “Sosyal girişimcilik, girişimcinin, bir insan topluluğunun muzdarip olduğu toplumsal bir sorunu veya yokluğunu hissettiği bir ihtiyacı belirlemesi ile başlayan bir serüven”. “Bir yandan söz konusu sorunun veya ihtiyacın kalıcı ve sürdürülebilir olarak giderilmesinde teknoloji girişimleri gibi yenilikçi yaklaşımlar sergilemeniz, diğer yandan sosyal etki oluşturarak ve kar-gider dengesini kurarak herhangi bir bağış veya destek kaynağına bağlı olmadan bir şirket gibi hayatta kalmayı başarmanız gerekiyor. Bu hususların tamamını sağladığınızda tam anlamıyla sosyal girişim oluyorsunuz.”
Bilge Seramik & Sanat için Çetin, modeli Balıkesir’de başarıyla uyguladıklarını, bundan sonraki adımda Denizli’de faaliyete geçmeyi planladıklarını belirtiyor. Lübnan ve İtalya’dan aldıkları sipariş ile Nisan 2019’da 250 parçalık bir koleksiyonu yurtdışına ihraç etmeye hazırlanan Bilge Seramik & Sanat’ın ürünleri için Çetin, seramik sanatını ticari girişimden ziyade sosyal girişimciliğe uyarladıklarını belirterek, “Kendimizi bir özel sektör gibi değil tamamen bir sivil toplum olarak nitelendiriyoruz. Bu işi çok kazandıran bir ticari girişim şeklinde de kurabilirdim, ama bu hazzı vermezdi.” diyor.
Aslıhan Kahraman’ın sivilsayfalar.org’a 16 Nisan 2019 tarihinde yazmış olduğu “Smart Start Mikro Hibeyle Gerçekleştirilen STK Projeleri…” isimli yazısından alıntıdır.