Otel Müdürü Ayhan Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerde kullanılan suya ilişkin ellerinde, romatizma hastalıklarının yanı sıra cilt hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar verebildiğine yönelik raporlar bulunduğunu ileri sürdü.
Buna rağmen yıllardır işletilen otelin kaplıca statüsünden çıkarıldığını ifade eden Karaca, şunları söyledi:
”Ne yapacağımızı şaşırdık. İl Sağlık Müdürlüğü, mineral değerlerinin yeterli olmadığı gerekçesiyle, termal olarak tanıtım yapamayacağımızı söylüyor. Termal ibaresini tanıtım broşürlerinden, tabelalardan ve hatta paylaşım sitelerimizden bile kaldırmamızı istiyorlar. Biz de ister istemez kaldırdık. Acilen bir çözüm bulunmasını istiyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü dahil bir çok resmi sitedeki tanıtımlarda termal olarak yer alan suyumuz, İl Sağlık Müdürlüğü’ne göre termal değil. Suyumuz çok özel bir su, bunun mutlaka termal olarak duyurulması gerekir. Sedef başta olmak üzere bir çok cilt hastalığına da iyi gelmesine rağmen, adını duyuramadığımız için hastalar şifa bulmaktan mahrum kalıyor.”
-İl Sağlık Müdürlüğü’nün gerekçesi-
İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Sındırgı Emendere Otel’in, 14 Mart 2007’de, ”kaplıca ruhsatı” istemesi üzerine, kaynaktan numuneler alındığı, İzmir Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü ve İstanbul Çekmece Nükleer Araştırma Müdürlüğü’nde analizler yaptırıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
”Analizler sonucunda termal suyun tıbbi değerlendirilmesinin yapılması için 21 Mayıs 2007 tarih ve 9254 sayılı yazımız ile Sağlık Bakanlığı’na gönderilmiştir. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu’nda yapılan değerlendirme sonucunda, ‘Alınan kaynak 33 derece sıcaklığa, 392,03 miligram mineral konsantrasyona sahiptir. Mineral içeriği ile oldukça düşük düzeylerde olan bu kaynak, kaplıca uygulamalarında yaygın olarak kullanılan sıcaklığa da sahip değildir. Tedavinin önemli bir etki komponenti olan termal etki oluşturabilme değerlerinin altında sıcaklığa sahip olması nedeniyle anılan kaynağın tedavi amaçlı kullanımı uygun değildir’ denilmektedir.
Sonuç olarak Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu’nun raporu doğrultusunda kaplıca işletme ruhsatı alması mümkün olmadığından Kaplıcalar Yönetmenliği’nin 36. maddesi gereğince uygun olmayan tanıtımın yapılması yasaktır. Müdürlüğümüzün çalışmaları ilgili yönetmelik çerçevesinde olmuştur.”
Muhabir: Necip Karatuna / Seyhan Kırıcı
Yayıncı: Zafer Akpınar