Markette koca bir reyon çorba ve turşuyla dolu. Önünde kuyruk. İnsan çorbayı niye satın alır ki… Unu kavursan çorba oluyor. Neymiş un zararlıymış. “Zıkkımın kökünü ye” derdi ananem (ebem yada …
Devamını Oku »Kürendere Domatesinin Hikayesi
Dedem ile evvel bir gün, köyden çıkıp Arpa Tarlası mevki ne doğru revan olup sonra az geride Aykırtça mevkine dönüp konakladığımız günde yediğim domatesleri unutamıyorum. Henüz daha 10 yaşına varmamışken …
Devamını Oku »Değişimler Öncülük Yapan Kişilerle Başlar: Örnek Bir Mahalle Yaylabayır
Sındırgı’da yaşamak dedik, Sındırgı’da yaşam hikayeleri ile başladık yazılarımıza. Sındırgı’da yaşamak, gençliğimde nasibimi büyük şehirlerde arasa mıydım acaba düşüncesini taşımak. Göç edip gidenlerin ise yaşam şartları iyi ve kötü olsa …
Devamını Oku »Katran
İki hayvan yükü ardıç katranı ile Sındırgı’ya gelen katran satıcıları, öğleye kadar Sındırgı esnafını dolaşmışlar ama hiç katran satamamışlardı. Öğle vakti Pürsünlerli Boyacı Lakaplı Ahmet Aydın’ın dükkanına da uğrarlar. Katrancı: …
Devamını Oku »Bize Unutturulan Doğal Tüy Dökücü! Hamam Otu Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
‘’Hamam otunu bizim oralarda bahçemizden toplarız. Yaz mevsiminde köyümüzde istemediğiniz kadar bulunurdu bahçelerde. Taze taze toplardık; suyla karıştırıp sürerdik gençken. 2 dakikada hem tüyler yok olur hem de cildimiz yumuşacık olurdu. …
Devamını Oku »Köyün Yaşam Biçimini Anlatan 14 Fotoğraf
Eskilerin yaşam biçimini anlatan bu fotoğraflar adeta bize ders veriyor.. Çünkü işi biten malzemeyi “atmak ” yerine farklı amaçlarla kullanarak geri kazanmışlar.. Açıkçası çok hoşuma gitti bu yokluğun verdiği pratik …
Devamını Oku »Sındırgının Pazarları Organik Sebze Meyve Kokar
Yağ Pazarı, Yonca Çarşısı, Balıkçılar Yeri, Manifaturacılar Çarşısı, Kapalı Pazaryeri, Özel İdarenin Yanındaki Yer, Meydan… Sındırgı 1990’larda köyleri ile 30 binlere yaklaşan ve genç nüfusuyla bir hayli kalabalık bir Ege …
Devamını Oku »