Anasayfa / Sındırgı Araştırma ve Tanıtım / Değerlerimiz / Hemşehrimiz Mevlithan Hafız Mehmet Yetkin Hoca’nın Anayurdu; Alan Köyü

Hemşehrimiz Mevlithan Hafız Mehmet Yetkin Hoca’nın Anayurdu; Alan Köyü

Mevlit okuyan kimseye “mevlithan” denir. Dini merasimlerde  (düğün töreni, köy hayrı, sünnet töreni, hac dönüşü, asker uğurlama, bir ölümün 40. günü gibi)  özellikle kandil gecelerinde bestelenmiş mevlit metnini makamına ve usulüne göre okuyan kimselerdir. “Peygamberin doğum günü” anlamında da kullanılır. Halk arasında mevlit, mevlüd, mevlüt olarak da söylenmektedir. Bursalı Süleyman Çelebi‘nin 15. yüzyıl tarihli “Vesîletü’n Necât” (Kurtuluş Vesilesi) adlı eseri halkımızın Mevlit olarak bildiği ilahilerdir. Ülkemizde nice bu eşsiz eseri okuyan Mevlithanlar yetişmiştir.

Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu ender mevlithan hocalardan biri de Mehmet Yetkin’dir. Uzun yıllar İstanbul’un en meşhur camilerinde ve hususiyle Selatin Camilerinde mevlithanlık yapmış bir şahsiyettir. İlahi alanında ‘taçsız kral’ deniliyordu. Ümraniye Sarıgazi Kuran kursu kıraat hocalığında da pek çok talebe yetiştirmiş nice ilahileri ve metinleri okumuş bir hocadır. Güzel Kur’an’ı mızı güzel okuyan ender ses ve nefes ustası Kurra Hafızıdır. Müziksiz ilahileri ve müthiş ses tonuyla bir çoklarımız mutlaka duymuştur ilahilerini.

1958 yılında Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesinin Alan Köyünde dünyaya gelen Mevlithan Mehmet Yetkin Hoca 57 yaşında  9 Haziran 2015 yılında İstanbul’da irtihal buyurmuştur. Hocamızı yad ederek Bilge Nesiller olarak köyünü ve evini ziyaret ettik.

Alan Köyü Kestanesi

Mehmet Yekin Hoca’nın doğduğu köy olan Alan Köyü Kestanelikleri ile bölgenin en verimli platosu gibi kendine has bir mekanda kurulmuştur. Alan Köyü karaçam ormanlarının meydana getirdiği Alaçam Dağ silsilesinin güney kısmında dağ yamacında kurulmuş izlenimi vermektedir. Balıkesir il merkezine 89 km, Bigadiç ilçesine 51 km uzaklıktadır. İki mahallesi bulunmaktadır. Bölgedeki bir çok köyün sahibi olduğu kestane ağaçları, hasat mevsiminde, her sene ekim aylarında şenlik katar. Kestanesi meşhur olduğu bilinir.

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

Karakeçili Yörüklerinin Akdağ Yaylası

 Yüzyıllarca Yörüklerin buluşma yeri ya da ayrılık adası Akdağ Yaylası… Bergama’dan Bigadiç’e Sındırgı’ya Yörüklerin hayvanlarını …