Karaca, bilimsel latince adıyla Capreolus Capreolus, Türkiye’de yaşayan en küçük geyik türüdür. Sürmeli gözleri ve narin yapısıyla ülkemizde yaşayan en güzel canlılardandır. Öyle ki karacalar bu güzellikleriyle Türk kültüründe de önemli bir yer edinmişlerdir. Türkülerimizde geçen ‘’ceylan, ahu, sürmeli” vb birçok imge bu durumun en güzel örneklerindendir. Oldukça ürkek bir yapıda olan bu sevimli canlının yaşam alanı ormanlar ve tarım arazileridir. Besin olarak daha çok otsu bitkiler, ağaçlar ve çalıları tercih eden karacalara ülkemiz genelinde Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde rastlanmaktadır. Yaşam alanlarının daralması, kaçak avcılık ve ormanlardaki başıboş köpekler, karacaları tehdit etmekte ve maalesef sayılarının azalmasına sebep olmaktadır.
Sındırgı’da Karaca Varlığı
Sındırgı’da bir çok avcı ve yaban hayatı gözlemcilerince karaca tespit edilmiştir. Cüneyt Vadisi Kertil Ormanlarında ve özellikle Ulus Dağı etekleri yaşam alanları olup bu alanlarda fotoğraflanmıştır. Sındırgı’da herhangi bir yaban hayatı alanı olmadığı için ve kaçak avcılık da yapıldığı için sayıları azalmış, tam sayıları bilinememektedir.
Sındırgı Ulus Dağı eteklerinde yerleşimi bulunan Karacalar köyü – kırsal mahallesine bu tür ismini vermiştir.
Anadolu dağlarını sürmeli güzellerinden ayırmamak ve bu güzellikleri çocuklarımıza da aktarabilmek için karacaları sevmemiz ve korumamız gerekmektedir.