Anasayfa / Gündem / Lavanta Hakkında Teknik Bilgiler

Lavanta Hakkında Teknik Bilgiler

Lavantanın Botanik Özellikleri Nasıldır?

Lavanta, 60-80 cm boylanabilen yarı çalımsı bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere inen kazık bir köke sahiptir. Sap dört köşeli olup dik olarak büyür. Dar ve lanzet şeklindeki yapraklar gri-yeşil olup iki yüzü tüylerle kaplıdır. Çiçek başağının uzunluğu 20 cm kadar olup çıplak sap ucunda yer alır. Başak üzerinde 6-10 çiçekten meydana gelen çiçek kümeleri aralıklı olarak yer alırlar. Çiçek rengi genelde eflatun veya mavimsi eflatundur. Ama bazen pembe veya beyaz renklilere de rastlanmaktadır. Tohumlar 2 mm uzunluğunda koyu kahve renkli olup bin tohum ağırlığı 1 g’dır.
İlçemizde dikilen lavanta türünün bilimsel latince karşılığı lavandula intermedia’dır.

Lavantanın İklim ve Toprak İstekleri

Lavanta her türlü toprakta yetişebilmekle birlikte, kireçli, hafif ve geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Yazları kuru ve sıcak geçtiği iklimler lavanta için idealdir. Böyle alanları daha çok sevmektedir.

Lavander Bitkisinin Tarımı

Lavantanın üretimi steril türlerde vejetatif olarak çeliklerle, fertil türlerde ise hem generatif yani tohumla hem de çeliklerle yapılmaktadır. Sındırgı’da örnek olması amacıyla 5 dekar (5 dönüm) alana 5000 adet lavanta fidesi dikilmiş olup belli aralıklarla çapa ve sulama işlemi yapılarak hasat zamanına getirilmiştir. Lavantaların hasat işlemi yapıldıktan sonra uygun kurutma işlemi yapılarak yağı çıkarılıp tıbbı aromatik sanayide, bal üretiminde, kozmetik sanayide kullanılmaktadır.

Lavantaların Hasat Verileri ve İstatistik Verileri

1 kök lavantadan 0,25 kg ürün elde edilmiştir.

5000 kök x 0,25 = 1250 kg  ( yaş hasat ) kurutulunca 350 kg olmuştur.

Bu ağırlıkta olan ilk hasatta elde edilen yağ miktarı ise 18 Litre olarak ölçülmüştür.

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

KÖYDE ÇÖP OLMAZ

Köy yaşamında israf ve atık kavramları neredeyse yoktur. Her şey doğaya saygı ve sürdürülebilirlik anlayışıyla …