DÜĞÜNCÜLER KÖYÜ’NÜN TARİHİ (4)
MİLLİ MÜCADELE VE İSTİKLAL HARPLERİNDE ROLÜ
Giriş; Atalarımız Anadolu’ya geldiklerinden itibaren (Ertuğrul Gazi’ ye tabi olmus) vatanları ve yaşadikları yerlerdeki tüm seferlere katılmışlar ve bağlı oldukları yönetimlere sadakatle bağlı kalarak, genel olarak herhangi bir disiplinsizlik hareketine girmemişlerdir.
~Bütün seferlerinde de mertlikler göstermişler (Bundan dolayı Yavuz Sultan Selim (Karakeçililere) onlara “Haremeyn-i Şerifeyn Aşireti” unvanını vermiştir.)
~İstiklal harbi ve Milli Mücadele dönemlerinde de Bölgenin muhtelif yerlerinde “Ulu Yörükler” düşman işgaline karşı vatan topraklarını çiğnettirmişlerdir ve tarihi misyonlarına hep ve yeniden sahip çıkmışlardır.
~Yerleşik hayata geçtikten sonra 1914-1918
1. Dünya (Büyük Harp) Savaşı ve 1919-1923 Kurtuluş Savaşları ile diğer Ülkemizdeki tüm savaşlarda görev almışlar özellikle Yunanlıların 1920 yıllarda İzmir’e çıkıp bölgede Yunan işgallerinin başlaması üzerine açık korumasız olan (Demirci- Gördes Sındırgı Simav) bölgesini hem isyan etmiş Çerkez Ethem`den korumak hemde Yunan işgal kuvvetleri ile silahlı mücadele edebilmek için
~ Düğüncülerde, daha önce (1915-1918) Çorum (Düvertepe) Nahiyesi Nahiye Müdürlüğü yapmış, Demirci Kaymamı İbrahim Ethem Bey’in önderliğinde 1921 tarihinde işgale uğramayan Sındırgı’nın diğer Köylerinde olduğu gibi Demirci-Sındırgı Akıncılarına bağlı faal müfreze bulunduğu,
~1921-1922 yıllarında Demirci Akıncıları müfrezelerinin geçici ikamet ettiği, istihbarat edindiği, bazen de çatışmaya girdiği Sındırgı kazası dahilindeki mevkiiler: Alaçam Dağları, Tepecik, Sarıalan (Düvertepe), Ulus Dağı, Arpabeli (Ulus Dağı), Çalça Yaylası (Ulus Dağı), Eğlence (Ulus Dağı), Nazımındamları, Ortacaalan (Ulus Dağı),…………………………… vs. Sarıcaova, Sekderesi (Ulus Dağı), Dedeler Müsademesi, Gözeren Dedeler Müsademesi, Alaçam Akdağ müsademesi ,………….. vs.
Akıncılar ,İkamet ettikleri yerlerde yemek, içmek ve yatmak gibi gereksinimleri yanında temizlik ihtiyaçlarını da karşılamışlardır
İZ BIRAKANLAR (Şehidlerimiz) :
Süleymanoğlu Ahmet 1915
Mustafa Oğlu Mehmet 1915
İsmail Oğlu Ramazan 1916
Hacı Ahmet Oğlu Süleyman
(hacı Osmanoğulları) 1916
Bayram oğlu Şevket 1916
GAZİLERİMİZ: İbrahimoğlu Süleyman KIRTAY (Hacı BAKKAL) 1915 (Annemin Babası)
~ SON SÖZ: Şehit ve Gazi Dedelerimizin (atalarımız) Bin yıllık tarihimizin her anına damga vuran istiklal ve istikbalimiz konusunda gösterdikleri kararlılık ve büyuk fedakarlıkları hala göğsümüzü kabartmaktadır.
~Azmin ve imanın teknolojiye galebe çaldığı tarihte eşine çok az rastlanan ,namusu bildiği vatanının ve milletinin bekası için gözlerini kırpmadan canlarını vermeyi göze alan kahraman dedelerimiz bizim için geçmişimizi bilmeye, geleceğimizi aydınlatan bir ışık olup güçlü dersler vermektedir. Bu edenle;
~Bir kez daha başta Gazi Mustafa Kemal, silah arkadaşları olmak üzere, var olmamıza ve bu günlere gelmemize vesile olan tüm kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, hürmetle, minnetle yad ediyoruz.
(Gelecek Haftalarda ( 1450-1900) Atalarımızın SOY KÜTÜĞÜ Hakkındaki Araştırmalarımız Yayınlanacaktır.)
Not: Sındırgı’dan Çanakkale Savaşlarında toplam 356 şehit olup bunların 165 kişinin kimlikleri belirlenmiş diğer 191 kişinin kimlikleri ve Sındırgı Kazasından oldukları belirlenmiş, ancak Köy isimleri belirlenemediği için KÖYÜMÜZ’den 6-7 kişi daha Çanakkale Şehidinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Toplam =11-12 kişi olduğu sanılmaktadır.
KAYNAKÇA :
Cumhur Başkanlığı Devlet Arşivleri
Osmanlı Arsivleri
Çanakkale Müzesi Kayıtları ve Sitesi
Milli Savunma Bak.lığı Arşiv Şube Müdürlüğü
Güncel Araştırmalar Işığında Sındırgı 2017
Ibrahim Ethem AKINCI ve Milli Mücadele