Anasayfa / Gündem / Sındırgı’da İş ve İşsizlik Var

Sındırgı’da İş ve İşsizlik Var

İstihdam sorunun altında yatan en önemli nedenlerden biri de ”mesleksizlik”dir. Her şeyden anlarım, bir an önce kapak atma telaşı, kamuya dayalı işe başlama hayalleri, özel sektörün açmazları, iş beğenmeme, kanaat kârsızlık, üretim sektörüyle tarımın imkânlarının azalmasına karşın hizmet sektörünün artması, seçim öncesi siyasi vaatler, üniversiteli öğrenci sayısının artması ve kalifiye görevlerin boş durması gibi işsizlik meseleleri ortadadır.

Sındırgı Belediye Sarayının girişinde İş-Kur tabelasında da gösterildiği gibi Belediyemizde olduğu gibi Sındırgı ilçesinin en önemli sorunlarından biri işsizlik sorunudur.

Bazen öyle bir noktaya geliniyor ki: iş var ilgi yok; işsiz var iletişim yok; yetki var beceri yok.. Türkiye’de vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Diğer bir sorunda insanların kendi işine sadık olmamasından kaynaklanmaktadır. Çalıştığım yerlerde hep bunu gördüm; “işine sahip çıkmama” Öyle ki; acımasız hayat şartları SEN OLMAZSAN BAŞKASI VAR dedirtiyor.

Hem işsizlik oranını azaltmak hem de işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10  Projesi” başlatıldı.

 Devlet Sizin İşsiz Olduğunuzu Biliyor Mu?

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberli olarak işe başlamış. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında pilot olarak Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon olmak üzere 19 ilde hayata geçirilmiş. İş-Kur’a üye olarak bu sisteme kayıt olabilirsiniz. İş-Kur’da Kaydınız İş Arıyor Olarak Görünmezse istatistiki bilgilere göre işsiz sayılmıyorsunuz. Bu sebeple İş-Kur’a başvuruda bulunmanız ve belli sürelerde güncellemeniz gerekiyor. İsmim bulunsun diye olan müracaatlarla da sistemi körelttiğinizi de belirtelim.

Daha önce Sındırgı’da en büyük sorun: İşsizlik konusu ele alınmış yalnız ben çözüm odaklı önerilerde bulunmak istiyorum.

Sındırgı Tarımda Devam Etse Nasıl Olur?

Devlet dairelerinde istihdam azaltılıyor. Bazen insanlarımız hem özelleşmeyi savunuyor, hem kamuda istihdamı savunuyor hem de

Sındırgı’da olan birisi olarak; Balıkesir’in gelişmek istediği tarım sektörü üzerinden devam ederim. Üretici olarak bir şeyler yapabilmek bir şeyler ekerek tarımdan kazanç sağlamak gibisi yok bence. Ayrıca Sındırgı’ya ayrı teşvikler, hibeler, projeler yapılıyor. İnşallah Sındırgı’da tarım gelişecek.

Sındırgı’ya Turizm işsizlik yönünden nasıl katkısı olur onu daha sonra devam edeceğiz inşallah. Siyaset kazanının kaynadığı şu günlerde projeleri-fikirleri olanlar kazansın diyoruz inşallah. Esen kalınız.

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

Çanakkale Geçilemedi..

“Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen,Oradaki şehitlerdir tarihlere şan veren,Vatan toprağı için can ile serden geçen,Korkuyor …

Bir yorum

  1. mehmet kahraman

    belediyeye girip çıkanlar işkur vasıtasıyla girenlerden fazla… bu da demek ki.. siyaset aracılığıyla işe girenler dediğiniz gibi kalifiye eleman olarak girenlerden fazla… devletin üniversite okumayı teşvik etmesinin en büyük sebeplerinden biri işsizliği geciktirmek (işletme yada kamu yönetimi konusu)…
    sındırgıda mevcut belediye daha çok turizm ile işsizliği azaltmak istiyor.madem turizme yöneliyorsun neden sadece termal turizme yönelmiş durumdasın. halbuki birçok turizm alanları var ve sındırgıda bu potansiyel var, ama yetişmiş eleman yok… yüksek okulda turizm bölümü açılmalı, turizm otelcilik lisesi, sağlık meslek lisesi açılmalı. kertilin cüneytin durumuna hiç girmeyecem… bunlar kolay değil ama en azından mevcut belediye hükümet bağlantısı kuvvetli..
    tarıma ise sındırgı için çok önemli ova boş jeotermal tarım seracılık için belediye yada zengin kişiler öncülük etmeli.