Sakin Şehir Yolunda Sındırgı Projesi Başladı
Sındırgı ilçesi, Marmara ve Ege bölgeleri arasında 3000 yıllık yağcıbedir kültürüne sahip, ender bozulmamış kültür ve doğa coğrafyasına sahip bir bölgedir. İlçe, turizmle kalkınmayı hedefleyen bir ilçedir. Ekolojik turizm destekli termal turizm bölgesi olan Sındırgı için alternatif turizm çalışmaları yürütmek zorundadır. Sakin Şehir (Cittaslow) ağına katılmak ta bu çalışmalardan biridir.
Sakin Şehir (Cittaslow) Olmanın Yararları
Dünya ve Türkiye’deki Sakin Şehirler incelendiğinde, büyük bir kısmının kentlerin yorucu temposundan kaçmak isteyenlerin sığınabileceği bir liman olma özelliği olduğu görülüyor. Bu şehirler ağırlıklı olarak doğa temelli sürdürülebilir turizme yönelip, yerel halkla bütünleşmeyi içeren ürünler sunuyor. Bu da Sakin Şehir olan kentlerin yerel ekonomilere ciddi katkı sağlıyor. Uzmanlar, Sakin Şehir olmanın kısa vadede bir kentin tanınırlık ve bilinirliğini arttırdığını söylüyor. Orta ve uzun vadede ise sürecin başarılı yönetilmesi halinde turizm gelirini arttırıyor. Ancak, bir kentin Cittaslow olmasının asıl anlamının sanayi veya hızlı gelişim yolunu benimsemekten geçmediği belirtiliyor. Tam tersine, kültürü, yemeği, esnafı, tarihi o kenti diğerlerinden ayıran özelliklerine sahip çıkarak, bunu elde etmesinde yatıyor. Kent yerel yönetiminin sürdürülebilir bir yerel kalkınma yöntemi benimseyip, bundan sonraki çalışmaları bu çerçevede yürütmesi sonucu, bu girişimlerin yerel ekonomiye olumlu yansıyıp, herkesin refah payını arttırdığı kaydediliyor. Bacasız sanayinin bu türlüsüyle doğa, kültür ve sanat yaşatılıyor. Örneğin Sındırgı tanınacak ki doğasıyla, termal kaynaklarıyla, kültür ve sanatıyla esnafımız kazanacak, hanımlarımız kazanacak ve Sındırgı kalkınacak.
İşte bu hedefle AB tarafından desteklenen ve Bilge Nesiller (?) projesi olan ‘’Sındırgı Turizm Sahnesinde’’ çatı projesi kapsamında ‘’Sakinşehir (Cittaslow) Yolunda Sındırgı ‘’ projesi 15 şubat 2017 itibariyle başlamıştır. Proje kapsamında konu uzmanı tarafından Belediye, kaymakamlık ve ilgili kurumlara verilmek üzere bir rapor hazırlanacaktır. Konu uzmanının çalışmasının mayıs 2018’de sunması beklenilmektedir. (Güncelleme: Proje dosyası ilgili kişi ve kurumlara sunulmuştur, Şubat 2018)