Anasayfa / Gündem / SINDIRGIDA ESNAFLIK ZOR ZANAAT!

SINDIRGIDA ESNAFLIK ZOR ZANAAT!

Sındırgı esnaflık gerçekten zordur. Müşteri azlığı, süper marketlerle rekabet, tanıtım eksikliği, motivasyonsuzluk, veresiye satışlar, müşterinin mükemmeliyetçiliği esnafın belini büker dahada zorlaştırır. Hele ki siyasetten dolayı da taraf haline geldiyse işi daha da zorlaşır. Her gün yoldan gelen toz bir sürü iş yükü getirir.

Sındırgı’da bu yıl meydan düzenlemesi yapıldı, esnaf toz duman ve yoların bozukluğundan baya çekti ve.zarar etti. Yapılan geniş kaldırımlar yaya yürüyüşü için iyi niyetle yapılsa da park sorunu yüzünden esnaf gene şikayetçi.

Sındırgı’da 5 tane süpermarket var. Bu marketlerde herşey satılıyor. Haliyle en büyük zararı Sındırgı esnafı yiyor bu marketler yüzünden. ‘’Yerel markete sahip çıkalım’’ gibi kampanyalar bu marketler açıldıktan sonra yapılması da ayrı bir olay.

Zamanında Sındırgı’da Belediye esnafına sahip çıkıp belediye dükkanları inşaa ettirerek cüzi kiralarla onlara destek olmayı amaç edinmiş. Bugün KOSKEB, GMKA, AB gibi fon sahipleri esnafa hibe ve kredi veriyor ve destek imkanı sunuyor olsa da bu işi sahiplenecek bilgi ve girişim sahibi bir yapı maalesef Sındırgı’da bulunmuyor.

Sındırgı’da esnaflık zor. Sındırgı’ya yatırımlar esnafa yönelik yapılmalı ki Sındırgı’ya gelen ziyaretçiler kaldırımlarda dolaşsın, süper marketlerde tüm alışverişini bitirip gitmesin.

Bunun için Belediye yerel esnafı içine alan bir han, bedesten yapılabilir eski itfaiye alanı tarafına. Kapalı pazar yerini de içine alan çok büyük bir kompleks olmuş olur garaj binasıyla birlikte. Altına da kapalı otopark yaptın mı mis gibi bir proje. Tabi bunları belediyenin tek başına yapması mümkün değil. Kurumlar arası iş birliği çok önemli. Maalesef Sındırgı’nın geleceği insanlar arası şahsi yada partizan sebeplerden dolayı karanlık.

Esnaflığın bir sanat olduğuna inanırım. Yapılması zor, incelik isteyen, hassasiyetleri ve haysiyeti olan bir sanattır. Bir rızk mücadelesinden öte kavramdır. O yüzden herkes esnaf olamaz. Çok eski yıllarda esnaflık daha sıcak ilişkilerle yaşanırmış.  Esnaflar arası ilişki; dürüstlük ilkesine dayanır, kendi arasında usta, kalfa ve çırak hakiki bir bağla kuvvet bulurmuş.     Sabah gün ışımadan açılan dükkanların besmelesi güler yüz, kazancı ise karşılıklı samimiyet olurmuş. Esnaf dükkanında müşteriye sunulan izzet ve ikramın sınırı yokmuş. Velinimet olduğunu bilen ve bu duyguyu her an hisseden müşteri de konumunu suistimal etmez; kendisine verilen değerin karşılığını sadakati ile ödüllendirirmiş. Günümüz şartları tüm bunlara balta vurdu diyebilirsiniz. Karşılıklı güven duygusu, esnaf-vatandaş, usta-kalfa ve çırak arasında eskisi gibi de değil,

Esnaf olmak sıcak paranın verdiği zevki bilmektir.
azar azar biriken paranın bünyeye verdiği mutluluğu hiçbir şey veremez. Her şeye rağmen, alın teriyle, onurunla; kıt kanaat da olsa dürüst bir yaşam sürebilmektir.

Esnaf olmak zordur hele küçük esnaf olmak zordur. çünkü patron da eleman da işçi de sensindir. Her sorunla sen ilgilenirsin. Çalışanlar düşünmez maaşına bakar ama eğer dükkan sizinse sızdıran musluk bile size bakıyorsa sorunlarda kurtulamazsınız. En ufak bir problemle bile siz ilgilenmek zorunda kalırsınız. İşte bu zordur esnaf olmak hayatınızı işinize adamaktır. başkasının yanında çalışırken aman napayım abi şirket batarsa batsın başka bir iş bulurum deseniz de kendi işiniz olduğunda böyle olamazsınız.

Sındırgı da esnaflık zor olsa da bu zorluk insanlara birçok şey katar. Zorluklarla baş etmeyi öğrenir her soruna çözüm bulursun, sabretmeyi öğrenirsin, siyasetin her dümenini bilirsin, insan sarrafı olursun, geleni geçeni izleyip esnaf kesmesi yaparsın herkesi tanırsın, mekanın bellidir ziyaretçilerin olur,

Her şeye rağmen Sındırgı’nın velinimetidir esnaflar. Rabbim Hayırlı bereketli işler nasip etsin esnaflarımıza.


Bilge Nesillerden Hibe Programları için ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.. (İLETİŞİM)

Yazar: Hakan N.

Yüreğilli Kitap okumayı ve şiir yazmayı seven, İstanbul'da 657'ye tabi memurum.

Dikkatini Çekebilir

KÖYDE ÇÖP OLMAZ

Köy yaşamında israf ve atık kavramları neredeyse yoktur. Her şey doğaya saygı ve sürdürülebilirlik anlayışıyla …

2 yorumlar

  1. Eski itfaiye alanına köy mahalle dolmuş garaji ile birlikte han bedesten tarzı dükkanlar yakışır. Çarşının darligi kira fiyatlarini ucurdugu icin esnafin beli bukulmekte , yeni isyeri acmak isteyenler de kiralik dukkan bulamamaktadir. Itfaiye alani değerlendirildiğinde bu sorunlarda ortadan kalkar. Köy garajı ile müşteri bulma sikintisida ortadan kalkar.

    • Kesinlikle, pazar yerine yakın, garaja da yakın garajdaki iş yerleri de var. Tabi köy arabaları meydana da uğramalı ki meydanda işi olan da çok oluyor.