Sındırgı bir tarım şehridir. Organik Tarım alanında dikkat çekmektedir. Hali hazırda üretilen ürünlerin bir çoğu yerli ve yabancı alıcılara Yonca organik pazarında pek kısıtlı imkanlarla sunulmaktadır. Peki bu imkanların geliştirilmesi mümkün müdür?
Balıkesir büyük şehirlere yakın oluşu ve tarım alanında ivme kazanmak istemesini yerelde nasıl algılarız? Yani Balıkesir tarım ve turizmde gelişmek istemektedir ve birçok kurum bu alanlarda çalışmakta ve yönlendirmektedir. Peki Sındırgı’da bu alanlarda ne yapılmaktadır?
Kapasite Geliştirme Projeleri ile ‘Sındırgı Tarımı’ nasıl geliştirilebilir? Sındırgı Organik Yonca Pazarının imkanları hangi alanlara taşınabilir?
Sındırgıda.com ekibinden “Sındırgı Projeleri ve Beyin Grubu” yeni bir yayın daha hazırladı. Bu projelerimizi bir gün yetkililer muhakkak harekete geçireceğinden eminiz. Şimdi buyrun;
1- BALIKESİR’DE “SINDIRGI YÖRESİ PAZARI”:
Balıkesir merkezde ilçe belediyelerine ortak tahsis edilen bir iş hanında, alanda haftanın birkaç günü Sındırgı evhanımlarınında, köylü vatandaşlarında, emeklerini, ürünlerini pazarlayabileceği, Balıkesirde Sındırgı’nın reklamının yapılabileceği bir mekan tahsis edilmesi. Balıkesir büyük şehir olduğunu var sayarsak Balıkesir merkezde Sındırgı ile ilgili ne yapılıyor hangi alanlar tahsis ediliyor merak ediyoruz. Büyükşehir olduğunda her şeyin her hizmetin merkezden taşraya akacağı zannı gerçekten hayali bir belediyecilik anlayışıdır. Osmanlı vilayet yapısına bakıldığında Birlikte Yönetim ilkesinin göze çarptığı görülmekte ve Merkezlerde taşranın da yansıtıldığı pazarlar kurulduğu görülmektedir. Dolayısıyla Balıkesir merkezde Zanaat pazarlarının kurulmasının yanında organik ziraat/köylü pazarlarının kurulması gerektiği anlaşılmaktadır.
2-JEOTERMAL SERACILIK, SEBZE- MEYVE HALİ:
İlçemiz kapalı pazaryeri Balıkesir’in en büyük kapalı pazar yeri olmasına karşın haftada bir kez kullanıldığını ifade etmek gerekir. Bunun için ilçemiz de jeotermal seracılığı destekleyip sebze meyve üretimi artırılarak Sındırgı’nın cazibe merkezi haline gelmesi sağlanabilir. Bunun yanında pazaryerinin kış aylarında kapalı bir mekân olarak değerlendirilmesi söz konusu olabilir.
Sındırgı’nın jeotermal seracılıkta geliştirme çabalarının sözde kaldığına şahit oluyoruz. Yatırımcının ilçeye çekilmesinin yanında Pürsümler, Emendere, Osmanlar, Hisaralanı gibi bazı köylülerin jeotermal seracılıkta kapasitelerinin arttırılması gerekir. Hali hazırda geleneksek yöntemlerle ve çok küçük çapta seracılık yapan köylünün desteklenmesi gerekmektedir. Kapasite Geliştirme Projeleri ile bu mümkündür. Örneğin bir kapasite geliştirme projesinde çiftçilere, köylüye bu konuda yerinde (köyde) ve gezici eğitim verilebilir. Bu sayede yapılan yanlışlıklar ve sorunlar giderilmiş olur. Başka bir kapasite geliştirme projesinde de hasat ve pazarlama konularında verilebilir.
Sındırgı’da Tarımsal Üretimin Geliştirilmesi Projesinde mevcut geleneksel üretimin korunarak desteklenmesi ve bu sayede geliştirilmesi mümkündür. Bunun yanında en önemli sorunlardan birisi de yerli tohumun sürdürülebilir olmaması… Artık köylülerimizde yerli tohum bulunamamakta ve ithal tohumlar 1-2 senelik ömürleriyle tekrar satın alınmasına yol açmaktadır. Organik Sındırgı Tarımı yerel tohumla yapılmalıdır. İthal tohumların Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içine girdiği ve sağlığı eninde sonunda bozduğu dile getirilmelidir. Bu anlamda projede Yerli Tohum ve Üretimi geleceğe aktarılmalıdır.
3-MOBİL EĞİTİM:
Belediyenin oluşturduğu ve bazılarının gönüllü olduğu bir ekiple sındırgı ve köylerindeki vatandaşlara, fidan aşılama, gübre kullanımı, bebek bakımı, el işi…vs. gibi köylüyü eğitecek, bilgilendirecek ve uzmanlaştıracak eğitimlerin verilmesi sağlanabilir. Aslında burada önemli olan Sındırgılının üretime katkısının arttırılmasıdır. Üretim hem ülke kaynakları hemde hane halkı kazancı için önemlidir. Sındırgı içinde sanayi üretimi yada fabrika çok az olduğuna göre köylünün üretim gücünün arttırılması gerekmektedir.
“Sındırgı Projeleri ve Beyin Grubu” bu çalışmada çılgın olacak projelere yer vermiştir. Önümüzdeki yazımızda da Sındırgı ile ilgili beyin fırtınasına devam edeceğiz. Şimdi isterseniz tekrar bu projeleri düşünelim. Nasıl Olmuş?
Sındırgı’da her şey daha güzel olacak.
“Sındırgı’da Yaşam” farklıdır…
(Bu çalışmayı www.sındırgıda.com’un “Sındırgı Projeleri ve Beyin Grubu” iftiharla sunar)
Sındırgıda o böyle yapmış bu böyle demiş gibi boş siyasi laflar değil böyle projeler konuşulmali ki gelişsin.. bi yerlere varabilsin..