Anasayfa / Tarım, Çevre, Orman ve Hayvancılık / Tohum Saç Ağaç Dik Bitmezse/Tutmazsa Toprak Utansın

Tohum Saç Ağaç Dik Bitmezse/Tutmazsa Toprak Utansın

KARADENİZİN İNCİSİ HER DERDE DEVA FINDIK MARMARA DA YETİŞİYOR

Fındık dalında güzeldir,, Kabuğu serttir, Ülkem İnsanı, Eşkiyaya bile merttir.
Fındık kabuklu yenmez, Yiğit sözden ve mucadeleden dönmez, Bir ateş yakılsın ki,
Hak ve sonuc alınmadan durulmasın,

Topluma örnek olmak adına, Çalmadan, kul hakkına girmeden,tarla komşularıni rahatsız etmeden, durma çözüm ve üretim adına koş,

Balıkesır /Sındırgı Düğüncüler Mah.(kırsal) 15 yıl önce Sakarya’nin Söğütlü ve Kocaali İlcelerinden getirilerek dikilen fındıklar her yıl ortalama ağaç başına 5 kğ fındık vermektedir.

*Yaklaşık 5000 yıldır bilinen fındık,meyvesinden oduna kadar bir cok alanda kullanılan Fındık ağaçlarının dallarından yakacak ve aktif kömür ve sanayi kömürü olarak da yararlanılmaktadır. Ayrıca, fındık odunundan sepet, baston, sandalye, çit ve el aletleri yapımında da yapılır.
*İbni Sina Kanun adlı eserinde ; hayvan ısırmalarından hasıl olan yaralara lapa haline getirilmiş fındık ezmesinin iyi geldiğinden bahseder. Fındık ezmesi incir veya kuru üzümle dövülüp lapa halinde akrebin ısırdığı yere konulursa ağrıyı kestiği ve şifa temin ettiği ifade edilmektedir.


*Lokman Hekim de fındık yemenin önemine işaret ederek “günde bir avuç fındık yiyende dert bulunmaz” demıştir.Fındık yaprağı ve kabuğunun saçıkıbrıs ve şap ile karıştırılmasi ile sarı boya elde edildiği bilinmektedir.
*Fındık, böbrek ve mesane iltihaplarına karşı iyi geldiği, kalın barsak hastalıklarını, kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediği, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürdüğü tespit edilmistir..

Yazar: Yahya Oruç

Balıkesir ili Sındırgı İlçesi Düğüncüler Mahallesi doğumlu yazar, memleket üzerine yazıları okurlarıyla buluşacaktır. Takipte Kalın!

Dikkatini Çekebilir

1774 rakımlı Tepe; Kazdağları

Geçen yıllarda Kazdağları ile ilgili hassasiyetler oldukça dikkat çekmişti. Bir yamacı Balıkesir de diğer yamacı …