Anasayfa / Tarım, Çevre, Orman ve Hayvancılık / Atalarımızdan Yadigar Ormanlarımız

Atalarımızdan Yadigar Ormanlarımız

Sındırgı’nın en güzel coğrafi özelliği dağlık ve ormanlık bir arazisiyle yaylaları, meraları, hüdai nabitleri, suları, membaları, gölleri ile tabiat harikası yapısına sahip olmasıdır. Bu dağlar ve ormanlarda onlarca hala keşfedilmemiş birçok çeşit hayvan ve bitki yaşamaktadır.

Kuzey Ege ve Güney Marmara’nın yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinletici etkisi ve temiz havasıyla mesire yeri durumundadır. Sındırgı ormanlarında yeşilin her türlü tonunun görmek mümkündür. Özellikle İlçe merkezi yakınındaki Kertil ve Cüneyt Vadisi‘ndeki mesire alanları Sındırgılıların vazgeçilmez mekanlarıdır.

İlçenin ormanları gayet tabi ve yapay olarak birçok ürün ve hizmetler sunmaktadır. Özellikle doksanlı yıllarda okulların kurum kuruluşların yaptığı kampanyalarla ağaç dikmek ve hatıra ormanı oluşturmak sebebiyle birçok orman oluşturulmuştur. Ancak son yıllarda gerek Sındırgı merkezde kesilen ağaçlar gerekse ağaç dikmek kültüründen uzaklaşılması bir an önce terk edilmesi gereken bir yaklaşımdır. Sındırgı’nın doğal güzelliğini zenginlik katan ormanlarımızı arka planda bırakacak imar çalışmaları büyük bir endişe ile izlenmektedir.

Ormanlarımız geleceği bırakacağımız en güzel mirastır. Doğallığın ve yeşilin verdiği zarafeti hiçbir imar çalışması veremez.

Eskiden köylerde erkekliğe adım atan çocuklar mutlaka ağaç dikermiş, Bu yüzden kırsal mahallelerimizde ki birçok ağaçta atalarımızdan dedelerimizden kalmıştır. Sındırgı’nın girişindeki çınarlar meydandaki ağaçlar Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun bahçesindeki ağaçlar Şerif Paşa Meydanı’ndaki ağaçlar kültür caddesindeki ağaçların çoğu 60’lı yıllardan kalmıştır.

Sındırgı’mızda ağacı koruma, ağaç dikme, yeşilliği yaşatma çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Bu konuda tüm kişi ve kurumlara büyük görev düşmektedir.
Doğal şehir Sındırgı’mıza yeşil çok yakışıyor. Emeği geçen ormancılara ve atalarımıza rahmet olsun.

Daha Yeşil Türkiye için her yıl 21 Mart Dünya Ormancılık Günü bir milat olarak kabul edip ülkemizin her bir diyarını yeşillendirmek için çalışıyoruz. Var olanın kıymetini bilip Ormanı Seviyoruz..

Yazar: Mustafa Çetin

Mustafa Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 'Orman Yüksek Mühendisi' olarak çalışmaktadır. Ormancılığın SosyoEkonomisi ve kırsal kalkınmayla ilgilenmekte olup Doğa ve Sındırgı yazıları ile Sindirgida.com sitemize katkı sağlayacaktır. Kendisinin Sındırgı ve çevresini tanıtan anlatan "Bir İlçede Tarih, Kültür ve Tabiat; Sındırgı" kitabı mevcuttur.

Dikkatini Çekebilir

Yörüklerin Toprak Küpler ile Sulama Sistemi

Yörüklerin doğal ve pratik yaşama metotlarından biri de toprak kaplar ile %100 su verimli sulama …