Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Ulusal Sındırgı Araştırmaları Sempozyumu gerçekleştirildi. Üç gün süren Sempozyuma 135 akademisyen katıldı. Turizmden, tarihe, coğrafi konumdan bitki örtüsüne kadar birçok farklı alanda yapılan incelemeler araştırmalar tarafından gerçekleştirilen sunumlarda aktarıldı.
Sındırgı Belediyesi Hizmet Binası toplantı salonunda gerçekleşen oturumlarda gerçekleştirilen sunumların ortak sonucunda ise Sındırgı ilçesinin kırsalı ve merkezinin birçok turizm öğesini barındırdığı, bu yönde yapılan çalışmaların yerinde olduğu ve yerel halkında bu duruma adapte olduğu kanısına varıldı. İlçedeki değerlerin, kırsalından merkezine kadar yalnızca termal turizme değil, tarih, kültür, spor ve doğa turizmine de elverişli olduğu ortak görüşler arasında yer aldı.
Bir yıl boyunca yapılan araştırmaların gerçekleştirilen sunumlarda yer aldığı gibi kitap haline getirilerek geleceğin planlanması ve turizmin şekillendirilmesi adına altlık oluşturacağı bilgisi verildi.
Sındırgı Halkının Samimi ve Sıcak Tutumu Akademisyenlerin Gönlünü Fethetti
Sındırgı halkının dışarıdan gelen ziyaretçilere karşı samimi tutumu ve sıcak davranışı üç gün boyunca ilçede bulunan misafirlerin gönlünde taht kurdu. Son gün gerçekleştirilen Sındırgı turu ile de ilçeyi yeniden inceleme fırsatı bulan akademisyenler Çoturtepe, Kıran, Hisaralan, Çaygören ve Emendere mahallelerini ziyaret etti. Sosyal gezi programı akademisyenlerin elinde inceleme gezisine dönüştü. Her akademisyen uzmanlık alanına göre çevrede bulunan değerler hakkında bilgi verdiler.
Kıran mahalle sakinleri de Sındırgı insanının sıcaklığını ve misafirperverliğini yaptıkları ikramlar ile gözler önüne serdiler. Mahalle sakinlerinin hünerli ellerinde imece usulü lezzet kazanan gözleme, ayran ve helva ikramı doğal ortamda misafirlere ikram edildi.
Bilge Nesil Enstitüsü de Üreten Kadın Kazanan Sındırgı Projesi kapsamında “Sındırgı’da Bir El Sanatı; Çömlekçilik Ve Testicilik” konulu bir bildiri sundu. Bildiriyi sunan Proje Koordinatörü Muhammet Çetin; “Geleneksel Kırmızı Toprak Ürünleri (Seramik Sanatı) üretimi, günümüzde varlığını sürdürmekle beraber birçok sıkıntı yaşamaktadır. Sındırgı Bilge Seramik Sanat Merkezi de kadim bir sanatın son temsilcisidir. Sındırgı mezarlığının yanındaki Bardakhane Caddesindeki eski atölyelerde “Bardakçı” diye tanınan ustalar 1980’e kadar uzun dönem hizmet vermiştir. Bu bildiride bardakçı namıyla tanınan ustalardan Sındırgı Bilge Seramik Sanat Merkezi’ne uzanan kadim bir sanatın geçmişi ve bugünü yansıtılarak ve üretim konusunda Sındırgı ve çevresi konusunda bilgiler verildi.” Dedi.