Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat ve Turizm Derneği’nin sosyal girişim projesi olarak 2016 yılında Avustralya Büyükelçiliği’nin desteklediği bir çalışma ile ilk adımını attı. 30 yıl önce ilçede son çömlek ustasının bırakması ile kaybolan seramik sanatını, modern tasarımlarla kullanışlı ve dekoratif ürünler üreterek ve toprak kültürüyle yağcıbedir kültürünü harmanlayarak yaşatmak amacıyla kurulan Bilge Seramik ve Sanat, ilçedeki kadınların vizyonuyla geleceğe aktarılmaya devam ediyor. 85 yaşındaki bölgenin son ustası Yalçın Akkayalı kalfası Nefise Kadıoğlu ile okullarda çömlekçiliği tanıtmak amacıyla etkinlikler düzelemeye devam etmektedir. Pazar günleri devam eden kurslarla kaybolmaya yüz tutmuş bu sanat geleceğe aktarılıyor.
Bilge Seramik ve Sanat, Simav ve Cüneyt çaylarının yıkamış olduğu topraklardan üretilen ürünler üzerine, 3000 yıllık yağcıbedir motiflerinin işlenmesiyle süslenen ürünlerin pazarlandığı bir sanat ve kültür merkezidir. Bilge Seramik ve Sanat’ın logosunda bulunan sekizgen Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde kullanılan ve sonsuzluğu temsil eden bir motiftir. Ayrıca Sındırgı’da yaşamış olan 8 tane bilge dedeyi temsil eder. Sekizgen çerçevenin içindeki Kocabaş motifli de yağcıbedir halılarında kullanılır gücü, liderliği ve yerelde kalkınmayı temsil eder.
2017 yılı Sosyal Girişimcilik Birincilik Ödülüne sahip Bilge Seramik ve Sanat Atölyesinde Bölgenin Son Çömlek ve Testi ustası 85 yaşındaki Bardakçı lakaplı Yalçın Akkayalı kalfası Nefise Kadıoğluna bu sanatın inceliklerini öğretiyor.