2019 yılının ağustos ayında, amcamla gün doğmadan uyandık. Öncelikle mısır tarlamıza geceden bıraktığımız sulama hortumlarını toplayarak koyulduk yola. Mandıra, Kocakonak, Cüneyit, Kozlu, Alacaatlı… Her köy; gün nazlı nazlı doğarken öyle …
Devamını Oku »Cumhuriyet Döneminde Sındırgı’nın İçme Suyu Hikayesi
Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Sındırgı’nın içme suyu ihtiyacı, kuyu ve çevre tepelerden künklerle suyu getirilen mahalle çeşmeleri ile sağlanmıştır. Camikebir mahallesinin mezarlık bölgesinde yapılan inşaat kazılarında Bağlariçi’ne doğru …
Devamını Oku »Eski bir Sındırgı Hikayesi: Andıklar ve İdris Dayı
Henüz Andıklı mevkiinden üzüm toplamak den yeni gelmiş olan Sıparalı İdris dayı zamanın deyimiyle odanın köşesine asılı löküz ışığında ve açık ateşin(şömine) önünde anlatıyor. İki büklüm Hasibe ebe dinlene dinlene …
Devamını Oku »Tilki ile Leylek Masalı [Bir de Bu Haliyle Okuyalım]
Tilki ile leyleğin arkadaşlığını bilmeyeniniz yoktur. Tilki ile Leylek Masalı, bunun en farklı örneklerinden biri. Çok uzak bir ormanın derinliklerinde Sındırgı diye bir memlekette, birbirine komşuluk eden tilki ve leylek yaşarmış. …
Devamını Oku »Sındırgı Şivesi ile Coşkun Amca’nın Palavraları
Sındırgı Düvertepe köyü/mahallesinden Coşkun amcamızdan dinlediğimiz ve her hikayesinde bizi güldüren amcamızın yaşanmış hikayelerinden önce “Sındırgı Şivesi” kısmına değinmek istiyorum.. Aslına bakarsak Sındırgı şivesi kelimesi yanlış çünkü şive demek bu …
Devamını Oku »Yöre Türkülerimizden Akpınar Yapısına Hikayesi Ve Türküsü
Sındırgı İlçesi Işıklar Köyü/Mahallesi’nde yaşayan, köyün ve çevrenin en güzel ve alımlı kızı olarak bilinen Alyanak Emine adlı bir kız vardır. Emine köyden sevdiği gençle bir gün nişanlanır ve ardından …
Devamını Oku »Gerçekten Yaşanmış Etkileyici Bir Hikaye
Bir zamanlar Balıkesirin Sındırgı ilçesi’nin dağ köylerinden birinde yaşayan 90 yaşlarında fakat çok dinç ve genç görünümlü Bayram Dede isimli biri varmış. Çevresinde bulunan herkes ona çok özenir ve sorarlarmış …
Devamını Oku »İslamoğlu Türküsünün Hikayesi
İslamoğlu namıyla ün salmış olan Mustafa, 19. yüzyılın sonlarında Simav, Gediz, Uşak ve Kula dağlarında eşkiya olarak hüküm sürmüştür. Babası, Simav’ın Orhanlar köyünden; annesi ise Şaphane’lidir. Hangi nedenle dağa çıktığı …
Devamını Oku »