Evet.. İbrahim Sığınç denilince hemen Sındırgı’da fotoğrafçılık sektörüne yeni soluk getiren, genç girişimci bir kişilik aklımıza geliyor. Önce ofis sonra malum kafe ortaklığınız derken bir hayli yol aldınız..
1) Öncelikle Bize Kendinizden Kısaca Bahseder Misiniz?
1987 Balıkesir’de doğdum. Selçuk üniversitesi bilgisayar programcılığını okudum. 2002 yıllarında bir merakla fotoğrafçılığa “merhaba” dedim. Üniversite yıllarında amatör olarak fotoğraf çekimlerine devam ettim. 2008 yılında Üniversiteyi bitirdikten sonra benim için bir tutku hale gelen fotoğrafçılığa profesyonel olarak adım attım.
2013 yılında ilçemizde bir ilki başararak Düğün Fotoğrafçılığı formatında kendime ait bir ofis açtım ve halen devam etmekteyim.
2) Fotoğraf Çekmeye Nasıl Başladınız? İlk Fotoğraf Makineniz Hangisiydi? Mevcut Ekipmanınızı Bizimle Paylaşır Mısınız?
İlk fotoğraf çekmeye 2002 yıllarında köy ve salon düğünlerine katılarak fotoğraf çekimleri yapmaya başladım. Çiftlerin ilk dansları ve salona ilk giriş anları vs. Her düğüne katıldığımda gelin ve damadın heyecanlarını gözlemler ve hareketlerini takip ederdin ve en güzel anlarını yakalardım. Düğünler bana çok büyük tecrübe kazandırdı heyecanı ve stresi yönetmek adına.
İlk fotoğraf makinam Canon eos 7d idi ve 85 mm sabit değerli objektifim vardı, Bunları da bin bir türlü zorluk ve emeklerle alabilmiştim 🙂
Şuanda 4 adet profesyonel fotoğraf makinam ve farklı değerlerde objektiflerim bulunmakta.
3) Eğitim Aldığınız/Verdiğiniz Kişiler Var Mı?
Evet, eğitim aldım ve her dönemde fırsat buldukça eğitimlere katılıyorum, Eğitim her meslekte önemli olduğu gibi bizim sektörde de çok önemli yere sahip, Eğitim aldığım kişiler dünyanın en iyi düğün fotoğrafçıları kategorisinde başarı sağlamış üstadlardır.
Fotoğrafa gönül vermiş bu dalda ilerlemek isteyen arkadaşlarımız var bunlarla sık sık bir araya gelip eğitim veriyorum. Bu gerek photoshop gerek de fotoğraf çekim teknikleri ile alakalı olarak.
4) Fotoğraf Çekmeye İlgi Duyan Veya Yeni Başlayacak Olanlara Tavsiyeleriniz Nelerdir?
Çok okumalı ve araştırma yapmalılar, Fotoğraf kategorisinde birçok fotoğraf paylaşım yapan platformları var oraları sık sık takip etmeliler onlardan ilhan almalarını tavsiye edebilirim.
Ve en önemlisi” fotoğraf makinası görüntüyü kaydeden bir makinadır,” Siz düşünce ve bilginizi en önemlisi hayalinizi Fotoğraf makinasına doğru şekilde aktarırsanız istediğiniz görüntüyü elde edersiniz.
5) İlk Zamanlarında Sizi Kâh Ağaçlarda Kâh Yerlerde Görüyorduk, Bu İşi Ne Kadar Sevdiğinizi Gösteriyor. Ancak Son Zamanlarda Bu Tür Pozlarınızı Görmüyoruz ( :D) Bu İşi Devamlı Sevmek Mümkün Mü Sizce?
🙂 Evet, ilk zamanlarda yere yatıyor, ağaçların tepesine çıkıyordum. İnsanlar bu duruma olumlu ve olumsuz tepkileri olmakta idi, ama zamanla alıştılar bana 🙂 şuanda da iyi bir görüntüyü yakalamak için yere veya ağaca çıktığım oluyor 🙂
Bu işe olan sevginiz bir gram dahi kaybetseniz bu işi yapamazsınız. Ben her yeni çift ile tanıştığımda onların hayal dünyasını dinliyorum onlarla birlikte ben de heyecanlanıyorum, nasıl heyecanlanmayayım ki? Onlar hayatların en güzel ve en anlamlı değeri olan düğün fotoğraflarını bana emanet ediyorlar bu çok gurur verici ve aynı zamanda çok da stresli. Bu işi severek yapıyorsanız sorumluluğun gerçekten çok ağırdır bu yüzden bende fotoğraf çekiminden en az 1 gün önce zihnimi dinlendiriyor ve işime konsantre oluyorum.
6) Bildiğiniz Üzere Biz Bilge Nesiller Olarak Gönüllü Ve Sındırgıyı Seven, Sevmek Yetmeyip Bu Konuda Çalışılması Gerek Diye Düşünen Genç Bir Topluluğuz, Basında Fikirlerimiz Değer Buluyor Bu Bizi Daha Çok Çalışmaya İtiyor. Siz Bilge Nesillerin Bu Çalışmalarına Fotoğrafçı Gözüyle Nasıl Bakıyorsunuz? Fotoğrafçılık Konusunda İşimiz Olsa Bize Destek Verir Misiniz?
Bilge Nesiller ’in çalışmalarını yakından takip ediyor ve çok başarılı buluyorum. İlçemizin özünü kaybetmiş değerlerini keşfedip bunu farkındalık haline getirmek zor bir iş ve bunu ilçe şartlarında başarmak daha da zor bir iş. Benim doğup büyüdüğüm yerler bu topraklar bu yüzden ilçemize katkı sağlayacak ne varsa bu taşın altında olmaktan gurur duyarım.
7) Sındırgılı Olup Başka Yerlerde Fotoğraf Çektirmek İsteyenler Sizce Niye Başka Yerlerde Çekilmek İstiyorlar? En Kritik Sorumuz İse, Sındırgı İle Uzaktan Yakından Bağlantısı Olmayıp Sındırgıya Fotoğraf İçin Gelen Var Mı?
Öncelikle ilçemiz ufak bir ilçe haliyle herkes birbirini tanıdığı için fotoğraf çekimlerinde biraz çekimser davranıyorlar 🙂 belki bu yüzden olabilir.
Tabi ki Sındırgıya gelen de çok var. Olmaz mı? Sındırgı’nın bâkir alanları çok, iki adet termal kaynağımız var, Çaygören Gölü var, Uçsuz bucaksız Kertil Vadisi ve Cüneyt Çayının güzel manzaraları var. Buralarda çekimler yapıyoruz. Herkesi Sındırgı’ya davet ederim.
8) Bizimle Röportaj yaptığınız İçin Teşekkür Ederiz. Son Olarak Yine Sındırgımız hakkında Konuşalım. Sındırgı Bildiğiniz Üzere Büyük İllerin Merkezi Konumunda Ancak Yeni Yeni Duyulmaya Başlandı. İş İcabı Dış Mekân Çekimleri Yapıyorsunuz. Fotoğrafçı Olarak Sındırgımıza Fotoğraflık Nasıl Mekânlar Kazandırılmalı?
Fotoğraflık mekân olarak biz bu zamana kadar kendi öz değerlerimizi korusaydık şuan ilçemizde birçok fotoğraflık alanlar olabilirdi. İnsanlar renkli ve şirin objeleri seviyorlar mavi kapı pencereler ve farklı dekorlar. Ama bunu yavaş yavaş başarmıyor da değiliz şuan Şerif Paşa meydanında bulunan duvardaki şiir ve Cennet Ağacı ilçeye gelen kişilerin ilgisini merakını çekmekte, bence bu tür sanatsal çizimler Sındırgı’da arttırılmalıdır. Çünkü sanat artık bir sektör haline gelmiş durumda. Kabaca bir hesap yaparsak örneğin biz Alaçatı’ya çekime gittiğimizde en az 10 ayrı çift ile karşılaşıyoruz ve bu kişiler Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa gibi birçok yerden gelen çiftlerimiz. Bu çiftler bir petrol ofisinden benzin alarak Alaçatı’ya gidiyorlar ve en az 3 yerde durup su vb. ihtiyaçlarını gideriyorlar. Çekim süreci boyunca acıkınca bir restoranda yemek yeniliyor ve hediyelik eşya alıp geriye dönüyorlar ve sonra bu çiftler fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıp bir başka arkadaşını da bu yeri tavsiye ediyor.
Bu ciddi bir turizm ve tanıtım sektörü.
Bilge Nesillerin en önemli projelerinden olan Sındırgı’da Yaşam’ın tüm ekibine bu röportajından dolayı teşekkür ederim.. Ayrıca Bilge Nesillerin “Sakin Şehir: Sındırgı” Raporunu merakla bekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.