Balıkesir İli’nin Bandırma ilçesine 18 km. mesafedeki Kuş Gölü’nün kuzeydoğu sahilinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı’nın Türkiye Milli Parkları içinde çok özel bir yeri ve dünya çapında büyük önemi vardır. 1959 yılında Milli Park sınırları 64 hektarlık küçük bir alan iken 2006 Yılında gölün tamamı Milli Park ilan edilerek 24.047 hektara çıkartılmıştır.
Kuşcenneti Milli Parkı bünyesinde barındırdığı 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölündeki 23 balık türü ve çeşitli sürüngen türleri için yaşamsal öneme haizdir. Mevsimlere göre su seviyesi değişmekte olup bol gıdalı (örtrofik) bir Göl’dür.
Eşsiz bir güzelliğe ve çok zengin kuş varlığına sahip Kuş Cenneti Milli Parkı 1976 yılında Avrupa Konseyince en iyi korunan sulak alanlara verilen “A Sınıfı Diploma ” ile ödüllendirilmiş ve 1981—1986-1991-1996 yıllarında Milli Park’ın A Sınıfı Diploması yenilenmiştir.
2001 yılında Avrupa Konseyi uzmanlarınca yapılan denetimlerde, Kuş (Manyas) Gölü’ndeki ekosistemi temelden etkileyen sorunlar nedeniyle diploma üç yıllığına askıya alınmış, akabinde alanda üç yılda yapılan kurumsal kapasitenin artırılması, teknik altyapının düzenlenmesi ve ekosistemin iyileştirme çabaları neticesinde “A Sınıfı Diploma” Avrupa Konseyi tarafından 2004 yılında iade edilmiş ve 2006 yılında yapılan denetlemeler sonucunda diplomamızın süresi 2011 yılına kadar tekrar uzatılmıştır. 2010 yılındaki son denetlemede ise Bakanlığımız tarafından yapılan iyileştirme çalışmaları neticesinde “A Sınıfı Diploma” süresi 2021 yılına kadar uzatılmıştır.
Kuş Cenneti Milli Parkı, alanın en çok tanınan ve ziyaret edilen bölümüdür. Yoğun ve çeşitli bitki örtüsü ile ve özelliklede yüzlerce kuşu barındıran habitatları pek çok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Bunun yanı sıra Milli Park içinde Müze, Kuş Gözlem Kulesi, Etkinlik Alanı, Doğa Yürüyüşü, Fotoğrafçılık, İdari Hizmet Binası, Çay Bahçesi, Botanik Gezisi Alanları mevcuttur.