Bir pet şişe, biraz su, biraz çamaşır suyu… Yaz aylarında Sındırgı seralarında kullanılabilir, gün boyu devam eden “ücretsiz aydınlatma” projesinin detayları..
Asya’nın güneydoğusunda başlayan ve binlerce eve ulaşan bedava ışık projesi, bir pet şişeye doldurulan “çamaşır suyu” ve “su” sayesinde gün boyu devam eden ücretsiz “aydınlatma” fikrinden oluşuyor.
2002 yılında Brezilya’da Alfredo Moser tarafından keşfedilen fikir, oldukça basit bir donanım, sıfıra yakın masrafla “sürekli ışık kaynağı” oluşturuyor.
Pet şişeler evlerin çatısına açılan bir delikten içeriye yerleştiriliyor ve bir saat süren montajın sonunda ev sakinleri “ücretsiz” ışık kaynağıyla tanışıyorlar.
Çamaşır suyu plastik şişede yosun oluşmasını engellerken, çöpten toplanan şişe 5 yıl boyunca ışık yaymaya devam ediyor. Üstelik yayılan bu ışık “doğal güneş ışığı” formunda ve toplamda 60 Watt güce sahip. Sındırgı’da yazın kurulan seralarda işe yarar bir projeye benziyor değil mi? Haydi yazının devamını okuyalım ve deneyelim.
Filipinler bu projede başı çekiyor. Çünkü elektriğin oldukça pahalı olduğu ve bu gideri karşılamakta güçlük çeken gecekondu mahallelerinde “ışık” çok gerekli bir ihtiyaç. Hava şartları nedeniyle kapalı, penceresiz olan bu evlerde gündüz de “elektrik” kullanma ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılayamayanlar, gün boyunca karanlık bir evde yaşamak zorunda kalıyorlardı. Evlerinde çalışmak zorunda olanlar da, harcadıkları emekten tam bir verim alamıyorlardı. Ta ki “1 Litre Işık” projesiyle karşılaşana kadar.
Proje ilk kez Filipinli öğrenci Illac Diaz tarafından birkaç yıl önce başlatıldı ve kısa sürede uluslararası desteğin de sayesinde 28 bin eve ulaştı. Gönüllüler ve “My Shelter Vakfı” ile birlikte yürütülen proje sayesinde, güneşin cömert ışınları fakirlerin hayatını zenginleştirecek şekilde kullanılır oldu. Güneş ışığını yansıtması mantığıyla yalnız gündüzleri işe yarayan bu projeyi biz ise yazın kurulan tütün seralarında kullanabiliriz diye paylaşıyorum.
Haberin devamına göre ise cezaevi sakinlerinden, mahallenin en küçük çocuklarına kadar birçok kişiyi bu sosyal projeye dahil eden Vakıf gönüllüleri, 2015 yılına dek dört kıtada 1 milyon evi aydınlatmayı planlıyorlarmış. (inhabitat’ten çeviridir.)
Projeyle ilgili kısa video şöyle :