Anasayfa / Gündem / SINDIRGIDA NEDEN DÜZ YOL YOK?

SINDIRGIDA NEDEN DÜZ YOL YOK?

Bu makale bir siyasi yazı yada mevcudu eleştirmek değildir. Bu makale 30-40 yıldır süre gelen bir yanlış uygulamayı düzeltme amacı güden bir yazıdır.
Sındırgı 1980’lerden sonra nüfusu takriben iki katına çıkmıştır. Kurtuluş mahallesi ve çavdaroğlu mahalleleri kat be kat artmıştır. Çavdaroğlu mahallesinin Çamlık, Lise ve Yazılıkavak mevkiilerinin o yıllarda boş olduğunu mecut fotoğraflardan görebilirsiniz.
Ilk önce su şebekesi(1980’ler) ve nihayet Rahmetli Mustafa Bakkal’ın turuncu arabasıyla bizzat gezdiği kanalizasyon şebekesi(1990’lar) tamamlanmıştır.
Sındırgı ilçesinin yol şebekesi 2000’li yıllarda tekrar tekrar yapılmıştır. Bunun sebebi kısaca “dere ve su yolları” tesis edilmeden veya dikkate alınmadan yapılan yollardır.
Mühendislerin çoğu (inşaat mühendisi, çevre mühendisi, orman mühendisi…vb) suyun gücüne inanır. Su hakkında nice dersler ve seminerler almışlardır. Su tesislerinin öneminin farkındalardır.
Suyun doğal akışını dikkate almadan yapılan yol, şev, köprü, dere, su ikmal tesislerinin elbette kalıcı olmadığını iyi bilirler. Örneğin bir yol 5 yılık 10 yıllık 50 yıllık yağışlar göz önünde bulundurularak yapılır. Yani 10 yılda bir defa bile gelebilen yağış rejimine göre veya 50 yılda bir görülen yağış rejimine göre yol ve köprü yapılır. Orman yolları da bu meteorolojik verilere göre yapılır. Fakat ilçe yollarımız suyun gücüne inanmamaktadır.

Dereleri Yeniden İnşa Etmeli

Sındırgı ilçesindeki yollar çukurlaşmıştır çünkü üzerinden sel geçmiştir. Sındırgı yolları kavis verilmiştir çünkü o yoldan aslında bir dere geçmektedir.
Belki de Çevre Mühendisi gözüyle görebilmeye ve analitik düşünmeye ihtiyacımız olduğunu; Sındırgı’mızın çukur veya su yolu olmuş asfalt yollarından, yamulmuş taş döşeme yollarından anlayabiliriz.

Dereleri yeniden inşaa etmeli ve analitik düşünceye inanmalıyız.


Yazar: Hakan N.

Yüreğilli Kitap okumayı ve şiir yazmayı seven, İstanbul'da 657'ye tabi memurum.

Dikkatini Çekebilir

KÖYDE ÇÖP OLMAZ

Köy yaşamında israf ve atık kavramları neredeyse yoktur. Her şey doğaya saygı ve sürdürülebilirlik anlayışıyla …