Anasayfa / Sındırgı Araştırma ve Tanıtım / Değerlerimiz / Coğrafi İşaretli Ürünler Nedir? Balıkesir’in Coğrafi İşaretli Ürünleri Nelerdir?

Coğrafi İşaretli Ürünler Nedir? Balıkesir’in Coğrafi İşaretli Ürünleri Nelerdir?

Küçükken yerli malı haftası olurdu ve biz “ekşi yoğurdumuzu” getirmeye utanırdık. Tabi muz, ananas, kivi yeni yeni tanınmış onlardan alıp getiriyoruz. Hani daha havalı ya! Şimdi düşünüyorum da aslında ne kadar da önemli bir haftaymış. Kendi kültürümüzün, Anadolu’muzun o katkısız tamamen doğal ürünlerini korumamız gerektiğini öğretiyormuş bize..  Şuan Amerika’da da yerli malı haftası yapılır, çünkü önemini biliyorlar. Gelelim konumuza, aşağıda bunun ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışacağım. Hadi başlayalım. 🙂

Coğrafi İşaretli Ürün Nedir? Ne Demektir?

Coğrafi İşaret, ünü ve bazı özellikleriyle, belirli bir bölgeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Bu orijinal ürünlerin tescilini Türk Patent Enstitüsü verir. Bu şekilde başka ülkeler bunu alamaz telif hakkı tamamen biz de olur. Pazarlama yapılacak ise bu patenti almış kişiden yapılır.

Türkiye’de coğrafi işaretler, 1995 tarih ve 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında tescil edilerek korunurlar. Kararnamede yer alan tanımlara ve koşullara uygun olarak her türlü ürünün (doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ürünleri ile sanayi ürünleri) coğrafi işaretlerle korunması mümkündür.

Örneğin; Coğrafi İşaretli Edremit Körfezi Çizik Zeytinlerinin dünyanın en iyi zeytinlerinden biri olabilmesi için ihtiyacı olan sıcaklık, nem, yağmur, rüzgar ve toprak birleşimi sadece Edremit Körfezi’ndedir. Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Balıkesir’de yapılınca özeldir. Sındırgı Yağcıbedir Halısını başka yerde dokuyan kalmamıştır. Bu Coğrafi İşaretli Ürünler listesine girerek ileride başka ülkede bu halı ünlenirse telif hakkı biz de olduğu için satış hakkı bize geçer.

Sındırgı’da Yaşam olarak, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklardan bizlere kalan yerel miraslarımıza sahip çıkmak için bu yazı dizisini hazırlama gereksinimi duyduk. Coğrafi İşaretli ürünlerin yok olmamaları, bozulmamaları, oldukları gibi korunmaları için kayıt altına alınmalarına destek veriyor, Balıkesirli yerel üreticilerimize destek oluyoruz.

Coğrafi İşaretli ürünleri destekleyerek hemşerilerimizi haksız rekabete karşı korurken, ülkemizdeki tüketicileri de  doğru lezzeti tatmaları için bir farkındalık sağlıyoruz.

Ülkemizde çok yeni bir kavram olan Coğrafi İşaretli Ürünler’e sahip çıkmaktan, bu konunun Balıkesirimiz yazısını yazıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Balıkesir Yöresel ve Coğrafi İşaretli ürünlerimizin yeni nesillere aktarılması, hak ettiği yeri elde etmesi için yaptığımız bu çalışmalarda, bizden desteklerini esirgemeyen Bilge Nesil Enstitüsü‘ne sonsuz teşekkürler.


Balıkesir’in Coğrafi İşaretli Ürünleri:

  1. BALIKESİR HÖŞMERİM TATLISI – 21.02.2011  (Tescil Tarihleri)
  2. AYVALIK ZEYTİNYAĞI – 18.03.2004
  3. EDREMİT KÖRFEZ BÖLGESİ ZEYTİNYAĞLARI – 29.04.2003
  4. EDREMİT KÖRFEZİ YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN – 18.07.2014
  5. GÖNEN İĞNE OYASI – 23.02.2010
  6. YAĞCIBEDİR EL HALISI – 21.06.1996
  7. BURHANİYE ZEYTİNYAĞI
  8. BALIKESİR KUZU ETİ
  9. MANYAS KELLE PEYNİRİ
  10. SUSURLUK AYRANI
  11. SUSURLUK TOSTU
  12. KAPIDAĞ MOR SOĞANI
  13. MARMARA MERMERİ/MARMARA BEYAZI
  14. BALIKESİR PULLUSU – 23.12.2021

(Lütfen Eksik ve Değişiklik var ise yorumdan uyarınız 🙂 )

Bilge Nesil olarak Sındırgı’mızın Yöresel Ürünlerini COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER’e kayıt işlemlerini konuştuk. Yeni başvuru bilgilerini ve başvuru değişikliği olanlar hakkında müjdemizi aldık.. Sındırgı’ya hayırlı olsun..

Yazar: Süleyman Çetin

Sındırgı'da doğup büyümüş, Kendini geliştirmek ve memleketine daha iyi hizmet edebilmek için uzaklara, Balıkesir'den çook uzaklara, gurbete gitmiş Balıkesir sevdalısı bir Mühendis.. "Doyduğum yer değil, SEVDALI OLDUĞUM BALIKESİRDİR VATANIM" demiş ve almış kalemini başlamış yazmaya..

Dikkatini Çekebilir

Karakeçili Yörüklerinin Akdağ Yaylası

 Yüzyıllarca Yörüklerin buluşma yeri ya da ayrılık adası Akdağ Yaylası… Bergama’dan Bigadiç’e Sındırgı’ya Yörüklerin hayvanlarını …

2 yorumlar

  1. Mustafa Turgun

    Memleketimiz için çok iyi bir çalışma doğrusu, teşekkürler. Hep destek tam destek çıkmalıyız gelenek ve kültürümüze. 1-Ayvalık Tostu, 2-Havran Leblebisi, 3-Balıkesir Tiridi, 4-Kertil Çam Kolonyası, 5-Havran Sura Et Yemeği 6-Balıkesir Kaymaklısı bunları da unutmayalım 🙂

    • Listedekiler TESCİLLENMİŞ olanlar, 2. liste ise TESCİLLENME aşamasına girmiş olanlar 🙂

      Ancak Tirit mesela listeye bile girmemiş yani sahip çıkan olmamış.. Tescil ettirip marka yapılabilir. Bunu yerel yönetimlerimiz düşünmeli bence 🙂 Keza diğer listede olmayıp şehrimizde ünlü olanlar gibi.