Bugün sadece sındırgı Kınık Köyünde bulunan su değirmeni işlevselliğini sürdürmektedir. Bugün halen yöre insanının buğday unu, mısır unu, hayvan yemi ve bulgur ihtiyacı büyük ölçüde buradaki su değirmeninden karşılanmaktadır. Kınık …
Devamını Oku »Zıkkımın Kökünü Ye
Markette koca bir reyon çorba ve turşuyla dolu. Önünde kuyruk. İnsan çorbayı niye satın alır ki… Unu kavursan çorba oluyor. Neymiş un zararlıymış. “Zıkkımın kökünü ye” derdi ananem (ebem yada …
Devamını Oku »İzzettin Köyü Esnaf ve Zanaatkârları
DEMİRCİ1. Kasım KOCABAŞ2. Nazlım BALKAYA3. DEMİR DOĞRAMA / PLASTİK DOĞRAMA1. YOK2. NALBANT1. Hüseyi DİRGİ2.Ramazan UÇAR3. Mehmet SEVİNÇ4. Ali AKBAŞ BAKIRCI-KALAYCI1. YOK2. TENEKECİ1. YOK2. SU TESİSATÇILARI1. Şükrü KARADANA2. Mustafa ERCAN3. Sadık …
Devamını Oku »Pürsünler Köyü Esnaf ve Zanaatkarları
DEMİRCİ1. Mustafa DEMİRCİOĞLU (Mazmun Dayı)2. Mustafa DEMİRCAN3. Musa DEMİRCAN (Kara Karpuz)4. İbrahim DEMİRCAN (Şabanın İbram)5. Hayrettin DEMİRCAN6. Veli ÖREK7. İsmail ASAR8. Halil İbrahim YAĞCIOĞLU9. Kemal DEMİRCAN.(Karakarpuzun Kemal)10. Ahmet DEMİRCAN (Hayrettin …
Devamını Oku »Cumhuriyet Dönemi Esnaf ve Zanaatkarları: Karacalar Köyü
DEĞİRMENLERA) SU DEĞİRMENLERİ :1. Mehmet Çavuş’un değirmeni2, Hacı Salih’in değirmeni3. B) YEL DEĞİRMENİ1. YOK2. MOTORLU UN DEĞİRMENLERİ1. YOK2. C) ELEKTRİKLİ UN DEĞİRMENLERİ1.Abdullah Duran’ın yağ değirmeni2. D) YAĞ DEĞİRMENLERİ1. YOK2..EKİN ÇALKAĞI1.Hasan …
Devamını Oku »Cumhuriyet Dönemi Esnaf ve Zanaatkarları: Cüneyt – Bayırlı Köyü
DEĞİRMENLERA) SU DEĞİRMENLERİ :1. Kadıoğlunun Değirmeni Halil ASLAN’IN Değirmeni (2. Dermenlilerin değirmeni (Rumun değirmeni)3. Mehmet DEMİR’İN Değirmeni (Kozlu tarafında) B) YEL DEĞİRMENİ1. YOK2. C) MOTORLU UN DEĞİRMENLERİ1. Ahmet DEMİR’İN Motorlu …
Devamını Oku »Sındırgıda Yaşam Araştırmaları: Düğüncüler
Düğüncüler Köyü / MahallesiCUMHURİYET DÖNEMİ ESNAF VE ZANAATKARLARI (Adı Soyadı ve Lakapları) ☑️ TUHAFİYECİ❓1. Süleyman Gökçe (Demirci Süleyman’ı)2. Naci Tanrıkulu3. Mehmet Deniz (Mehmet Onbaşı)4. Hüseyin Çakır (Gök Memmedin Hüssen)5. Şakir Aygören …
Devamını Oku »Cumhuriyet Dönemi Esnaf ve Zanaatkarları: Yaylabayır
Köy Bursa Keles’ten Gelme sülale tarafından kurulmuştur.Bu bilgi, Merkez caminin kitabesinde yazmaktadır. Köyün Tarihi kayıtlardaki ilk adı “Enkeles- İnkiles”dir. 1942 yılına gelindiğinde köyün adı Yaylabayır olarak değiştirilmiştir.Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin …
Devamını Oku »Yusufçamı / Nara Köyü Cumhuriyet Dönemi Esnaf ve Zanaatkarları
DEĞİRMENLERA) SU DEĞİRMENLERİ :1. YUSUFÇAMI KÖYÜ (NARA)1. Ayan kızının değirmeni (Cehennem dere de)2. Değirmencinin değirmeni (Cehennem dere de)3. Balyalının değirmeni (Cehennem dere de) B) MOTORLU SU DEĞİRMENLERİ1 Çakıcının dizel motorlu …
Devamını Oku »Karaağaç Köyü Cumhuriyet Dönemi Esnaf ve Zanaatkarları
DEĞİRMENLERA) SU DEĞİRMENLERİ :1. YOK B) MOTORLU SU DEĞİRMENLERİ1. YOK2. C) ELEKTRİKLİ SU DEĞİRMENLERİ1. YOK2. D) YAĞ DEĞİRMENLERİ1. Manavların yağ değirmeni Mustafa KOÇ2. Molla İbrahimlerin yağ değirmeni Hüseyin KOYUN3. Halil …
Devamını Oku »Kürendere Köyü – Mahallesi
şehir merkezine 65 km uzaklıkta dağların arasına gizlenmiş kışları sert ve soğuk yazları serin vadi boyunca sıralanan dört küçük mahalleden oluşmaktadır. Sırasıyla; Sekitarla Mahallesi, Vezirler Mahallesi, Salihoğulları Mahallesi ve Yukarı …
Devamını Oku »Kızılgür Köyünü Esnaf ve Zanaatkarları
DEĞİRMENLERA) SU DEĞİRMENLERİ :1.İbiş İsmail’in değirmeni (İsmail ÖZTÜRK-Küçük İsmel) B) MOTORLU SU DEĞİRMENLERİ1. Cevdet Çakır’ın Motorlu un değirmeni (Daha sonra bu değirmende maden öğütülmüş) C) ELEKTRİKLİ SU DEĞİRMENLERİ1. YOK. D) …
Devamını Oku »İnsanın Çocukluğu Anavatanıdır
Gün, gönlümüzün aradığı, memleketimizin güzelikleriyle kendi dünyamızda sakladığımız biraz da gerileri hatırlama zamanıdır. Gün çocukluğumuzu ve gençliğimizi hatırlama ve yad etme vaktidir. Şimdi bizim oralarda, atalarımızın yaşadığı, ekmeğini aşını yediğimiz, …
Devamını Oku »Tarumar Olmuş Bir Köy ve Bir Pehlivan
1907 yılı Osmanlı kayıtlarına göre Sındırgı ilçe sınırları içinde üç Çepni Köyünün olduğu görülüyor. Bu köyler Cehennemdere (Kocasinan), İbiş Tepesi ve Malkaya’dır (Evciler). Bugün bu köylerden sadece ismi Kocasinan olarak …
Devamını Oku »Eskisiyle ve Yenisiyle Sındırgı’da Hıdırellez Kutlamaları
Öncelikle Genç Nesil İçin Hıdırellez Bayramı Nedir? Niçin Kutlanır? diye açıklayalım isterseniz.. Hıdırellez Bayramı, Türk aleminde kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez Günü, Hızır ve …
Devamını Oku »SINDIRGIDA ESKİ BAYRAMLARI DİNLEDİK..
Nerede O Eski Bayramlar Diyenler İçin Sındırgı’da Eski Bayramları Dinledik.. Yörük dedem anlatıyor; Sındırgı bir zamanlar 72.000 nüfusuyla köyleri ve merkeziyle yoğun bir ilçeydi. Bayram yaklaştı mı herkesi bir heyecan …
Devamını Oku »Balıkesir’de Yeni Para Kazanma Yöntemi; Sındırgılılardan Arazi Gasbı
Balıkesir’in güneyi geniş kırsal coğrafyası, zengin orman kaynakları ve bozulmamış kültürel yapısıyla gerçekten eşsiz bir coğrafyadır. Ancak son dönemde artan arazi satışı ile bu tehlikeye girmiş durumdadır. Daha önceki yazılarımda Sındırgı, …
Devamını Oku »Nerden geldiğini UNUTMA!
Yamalıklı don giydiğini, Tek önlükle okul bitirdiğini, Sümüğünü koluna sildiğini, Nerden geldiğini UNUTMA… Dört mevsim kara lastik giydiğini, Kuru yemiş olarak diş buğdayı yediğini, Derelerden bulanık su içtiğini, Nerden geldiğini UNUTMA… …
Devamını Oku »Kadim Kültürün Göstergesi; Geleneksel Köy Hayırları
Kökleri, Türk kültürünün bilinen en eski uygulamalarına kadar giden ve dinimizin önceliklerinden olan yardımlaşmanın ön plana çıktığı bir gelenek de Ege ve Güney Marmara Bölgesinde düzenlenen köy hayırlarıdır. Sındırgı’da köklü geleneklerden olan …
Devamını Oku »Osmanlar (Köyü) Mahallesi
1 Tarihi Mahallenin kuruluş yıllarında üç mezradan oluştuğu ve üç mezranın beylerinin isimlerinin Osman olmasından dolayı bu ismi almıştır. Bu mezralar Aşk Osman, Osmancık ve Osman Alanıdır.Üçünün birleşmesiyle Osmanlar Mahallesi …
Devamını Oku »