Hakan N.
8 Mart 2022
Kültür ve Sanat
4,133
ELİBELİNDE: Anadolu’da kadınların bereketini, doğurganlığını ve anneliğin kutsallığını sembolize eden motiftir. KOÇBOYNUZU: Erkeklerin üretkenliği, verimliliği, kahramanlığını, gücünü ve ataerkil ailelerin Anadolu’daki motiftir. Önemini sembolize eden motiftir. BEREKET: Elibelinde ve Koçboynuzu …
Devamını Oku »
Ayşegül Biricik
6 Ağustos 2020
Kültür ve Sanat
3,411
YAĞCIBEDİR YÖRÜKLERİ’NİN TARİHÇESİ Bilge Nesiller Enstitüsü Başkanı Muhammet Asil ÇETİN ile yapmış olduğumuz görüşmede Yağcıbedir Yörükleri hakkında şu bilgileri bizimle paylaşmıştır: “ Yörükler; Türkmenlerin göçebe yaşam tarzını …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
17 Mayıs 2020
Kültür ve Sanat, Turizm
2,106
Yörükler, doğada yaşayıp toprak, taş, ağaç, hayvanlar gibi materyallerden faydalanarak el sanatlarını oldukça geliştirmişler ve geleceğe aktarılması için önemli bir kültür bırakmışlardır. Bu sebeple Sındırgı’da el sanatları oldukça gelişmiştir ve …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
15 Mayıs 2020
Değerlerimiz, Kültür ve Sanat, Turizm
2,862
‘’Sındırgı’yı sıyırdım karaağaca kandil astım.’’ Sözü, Kültür Bakanlığı’nın kayıtlarında yer alan bir atasözüdür. Kütahya Uşak Manisa Afyon illerimizde de kullanılmakta ve bilinmektedir. Aslında bu söz kalıbı sadece bu bölgelerde değil …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
12 Mayıs 2020
Kültür ve Sanat, Turizm
1,345
Yağcı Bedirlilerin isimleri ile ilgili bilgiler destan ve hikâye gibi sözlü kaynaklar içine karışmışlardır. Yağcı Bedir adı ile ilgili olarak Yağcı Bedirliler arasında bazı bilgiler bulunmaktadır. Bunlardan ilki Hazret-i …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
10 Mayıs 2020
Bilge Nesil, Değerlerimiz, Kültür ve Sanat
1,582
Yörük kelimesi yürüyen kelimesinden türemiştir, yani yörükler, dağlarda ormanlarda tabiatın içinde yaşar ve gezer. Bu sebeple doğaya zarar vermeden doğanın da imkanlarından faydalanarak günlük ihtiyaçlarını karşılarlar. Mesela yaşadıkları çadırı keçi …
Devamını Oku »
Ayşegül
9 Kasım 2019
Kültür ve Sanat, Turizm
2,649
Sındırgı’nın ünlü Yağcıbedir halıları, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen ve ilçeye yerleşen Yağcıbedir Yörükleri’nin 2 bin yıllık kültürünün en güzel yansıması… Yağcıbedir halısı ismini, Sındırgı’nın Yağcıbedir yörüklerinden almış. Tarihi Türklerin İslamiyet’i …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
1 Nisan 2018
Gündem, Şiirlerimiz, Sındırgı Araştırma ve Tanıtım
8,104
Eskiden Sındırgı’da Eskiden Sındırgı’da yaşam bereketliydi. Komşuya misafirliğe gidilir, hal hatırı sorulurdu. Bizde pişen komşuya da düşerdi, Çocuklar okuldan gelince sokaklarda bilye, top, çelik çomak oynardı. Kertil’e Cüneyt’e pikniğe gidilir, …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
23 Mart 2018
Gündem, Siyaset
2,397
Sındırgı geçmişinde olduğu gibi bugün siyasetten çok çekmiştir. Koltuk davasına insanlarımızın arası bozulmakta, bu sebeple yapılması gereken birçok hizmet ve yatırımlar güçleşmektedir. Son yıllarda çalışma şartları ve ücretleri önemli oranda …
Devamını Oku »
Süleyman Çetin
25 Ocak 2018
Kültür ve Sanat, Turizm
7,300
Yağcıbedir halısı ismini, Sındırgı’nın Yağcıbedir yörüklerinden (aslen yaycı yörükleri) almış. Tarihi 3000 yıllık olup Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden öncesine kadar Orta Asya’ya dayanan Yağcıbedir halıları, bugün halen Sındırgı’nın Yağcıbedir Yörüğü …
Devamını Oku »
Süleyman Çetin
25 Ağustos 2017
Değerlerimiz, Kültür ve Sanat
3,242
YAĞCIBEDİR Yağcıbedir Halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir. Yağcıbedir halıları İlçe ve merkezi köylerde yaygın olarak dokunmaktadır. Yağcıbedir Halıları çok ince yün ipliklerden dokunur. Atkısı …
Devamını Oku »
Hakan N.
16 Ağustos 2017
Gündem, Sındırgı Araştırma ve Tanıtım
3,702
Sındırgı’nın yerleşim yeri olarak kullanımı çok eski yıllara dayanmaktadır. Lakin Sındırgı’nın şehir olarak kuruluşu 18.Yüzyılın sonlarında olmuştur. M.Ö. 6. yüzyılda Persler, Lidya ve bütün Anadolu ile beraber (Misya) denilen bu …
Devamını Oku »
Ayşegül
9 Temmuz 2017
Kültür ve Sanat, Turizm
3,636
1-Dokumalar: Balıkesir yöresine göçen Yörükler göçebe yaşam sürerken zamanla yerleşik hayata geçmişlerdir.Dokuma konusunda usta olan bu yerleşimlerde daha çok kirkitli dokumalara rastlanmaktadır.Halı dokumalarıyla ünlü olan Yağcıbedir Yörükleri Balıkesir Yöresinde XVII.yüzyıldan …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
18 Haziran 2017
Kültür ve Sanat, Sındırgı Araştırma ve Tanıtım, Tarım, Çevre, Orman ve Hayvancılık, Turizm
7,986
Osmanlının “Yaycı Bedürlü Yörükleri” Devlete yay yapmakla vergilendirildikleri için “Yaycı” adını alan bu aşiret, zamanla diğer Yaycı Yörükleri’nden ayrılmak için “Yaycı Bedürlü” ve “Yağcı Bedürlü” ismi ile anılır olmuştur. Karasi Sancağı’na …
Devamını Oku »
Bilge Seramik ve Sanat Atölyesi
17 Haziran 2017
Değerlerimiz, Gündem, Kültür ve Sanat, Sındırgı Araştırma ve Tanıtım, Spor ve Gençlik, Turizm
3,288
Çanakkale’de Avustralya Konsolosu Dylan Walsh ve Ofis Müdürü Barış Kaya Balıkesirimize ziyaret gerçekleştirdiler. Biz de Bilge Nesiller Enstitüsü, Üreten Kadın Kazanan Sındırgı Projesi koordinatörü olarak onları karşıladık. Çok genç birinin karşılamasıyla şaşıran …
Devamını Oku »
Ayşegül
12 Haziran 2017
Değerlerimiz, Kültür ve Sanat
4,147
Yağcıbedir Halıları, Balıkesir‘in Sındırgı ve Bigadiç köylerinde yörükler tarafından dokunan ve dokuyan insanların yaşamlarını halılarına aktardığı bir halı türüdür. Üç çeşidi vardır: Karagöz Heybesulu Yedielli Yağcıbedir Halılarında 4 ana renk (Al, nariç, ak, ve gök) hakim renktir. Kök …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
9 Haziran 2017
Değerlerimiz, Eğitim ve Bilişim, Kültür ve Sanat, Tarım, Çevre, Orman ve Hayvancılık
4,613
Sındırgı’nın Kadim Tarihi Ve Kültürü İle 3 Bin Yıllık Geçmiş Bu yazı dizimizde Sındırgı köylerinde hala canlı yaşayan ve 3.000 yıllık kadim geçmişi olan Yağcıbedir halısıyla meşhur Yağcıbedir Yörükleri hakkında …
Devamını Oku »
Muhammet Asil Çetin
24 Mayıs 2017
Değerlerimiz, Kültür ve Sanat, Sındırgı Araştırma ve Tanıtım, Türkülerimiz
4,613
Sındırgılı Kardeşlerin Hatırlattığı; Cümbüş Sındırgılı Kardeşler olarak bilinen müzik grubunun yapmış olduğu programlarda pek kullanılan bir müzik aleti cümbüş hakkında kısa bir yazı ele almaya karar verdik. Cümbüş, Zeynel Abidin …
Devamını Oku »
Süleyman Çetin
12 Mayıs 2017
Değerlerimiz, Eğitim ve Bilişim, Tarım, Çevre, Orman ve Hayvancılık, Turizm, Yöresel Lezzetler
6,525
Küçükken yerli malı haftası olurdu ve biz “ekşi yoğurdumuzu” getirmeye utanırdık. Tabi muz, ananas, kivi yeni yeni tanınmış onlardan alıp getiriyoruz. Hani daha havalı ya! Şimdi düşünüyorum da aslında ne kadar …
Devamını Oku »
Mustafa Çetin
27 Kasım 2014
Gündem
6,510
Sındırgı’da alışveriş yaparken şunları düşünürüm; Alışveriş sepetinizin gereksiz şeylerle dolu olup olmadığına bakarsanız, belki 3000 litre su kullanılarak elde edilmiş şeker paketini rafa geri koyarsınız. 1 kilogramlık kahve kavanozunun da …
Devamını Oku »