Sındırgılı Şerif Pehlivan, Sındırgı Yüreğil Kasabasında doğarak 63 yaşında 1977 yılında vefat etmiştir. Yetim büyüdüğü ve takriben 11 yaşlarında güreşe başladığı dile getirilmektedir. Sındırgılı ağaların arka çıkmasıyla büyük pehlivan Kurtdereli Mehmet Pehlivanla görüştürülmüş ve onun icabetiyle güreşe devam etmiş, mahalli güreşlerde sırtı yere gelmeyen Şerif Pehlivan 17-18 yaşlarında başaltı ve başa güreşmeye başladığı görülmüştür.
Pehlivan Yatağının Müsebbibi; Yüreğilli Şerif Pehlivan
Daha sonra Sındırgı’nın tanıtımı için her türlü gayreti göstermiş devamlı kendisini Balıkesirli yerine Sındırgılı Şerif diyerek tanıtmıştır. Mahalli güreşlerde Yüreğilli Şerif, İl dışı güreşlerde Sındırgılı Şerif diye anons ettirmiştir. Hatta İstanbul karakucak seçmelerinde kendisini Balıkesirli diye anons edilince ben Sındırgılı’yım diyerek, beni Sındırgılı diye anons etmezseniz güreşi bırakırım diyerek hakem heyetine itirazını beyan etmiştir. Sındırgılı Şerif olarak kendisini andırmanın yanında yıllarca başa güreştikten sonra ölünceye kadar çırak yetiştirmiştir. Mehmet Ali YAĞCI gibi bir başpehlivan yetiştirmiş, Sındırgı ilçesinin pehlivan yatağı olmasına vesile olmuştur. Ölünceye kadar kule hakemliği görevinde bulunmuştur.
Kısa Bilgiler
1-İlk on centilmen Pehlivanlık ödülü Sındırgılı Şerif’e verilmiştir.
2-En güzel peşrev onun zamanında verilmiştir.
3-Tekirdağlı Hüseyin’ le 2 gün üst üste güreşmiş, 1 güreşte 11 kg vermiş, yine yenilmemiştir.
4-Kurtdereli Mehmet Pehlivan’a Göre; Göğüs kafesi en geniş pehlivandır.
5-Serbest karakucak güreşte Avusturya gençler birincisi.
6-1946-1949 yılları arasında 2 defa başpehlivan olmuştur. Kendilerine o dönemin başpehlivanına verilen altın saat hediye edilmiştir.
Hatıra; Kırkpınar Başpehlivanlığı Emanet Değişimi[1]
1954 yılının baharında Edirne Kırkpınar final güreşi yapılıyor. Sındırgılı Şerif Pehlivan yarı finalde boşu çekip finale çıkıyor ve İbrahim Karabacak ile zorlu bir güreş sonrası finale yükseliyor. O dönem kural-kaide biraz hakem heyetine bağlı olduğundan hakem heyeti ‘Şerif 20 dakikada galip gelemezse İbrahim Karabacak başpehlivan ilan edilecektir’ deniyor. Genç rakibine göre epey tecrübeli bir pehlivan olan Şerif de; ‘-İbrahim güzel güreş çıkardı, ben başpehlivanlığı ona bıraktım’ diyor.
Ardından Pehlivan İbrahim Karabacak fotoğrafta görüldüğü gibi Sındırgılı Şerif’in elini böyle öpüyor.
Sonuç Olarak
Sındırgılı her genç gibi biz de Şerif, Yağcı ve Gacaroğlu gibi Sındırgılı pehlivanların hikâyeleriyle büyüdük. Diğer yandan Yazar Halil Delice’nin “Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf” kitabı gibi pehlivan menkıbelerini okuduk. Birçok pehlivan arkadaşımız oldu. Takriben yılaşırı yapılan “Sındırgı Er Meydanı Güreşleri” ni çocukluğumuzdan beri takip ederiz. Sındırgılı gençler kendisi güreşçi olmasa bile gönlünde bir pehlivan yattığı bilinmektedir. Tabi ne demişler; İnsanı Mert, Suyu Sert Sındırgı…
Sındırgı’nın zorlu bir yöresinden er meydanına giden yolda meşakkatli bir hayatı Müthiş Türk Ve Cihan Pehlivanı Koca Yusuf’un 120. Yaşına girdiği yılda yani 1977 de vefat etmiştir. Öteden beri Yüreğilli hemşerilerimizin mücadele adamı olduğu ve Yüreğilli yörüklerini temsil ettiği bilinir.
Vefatının 40. yılında Şerif Pehlivan gibi, nice hatıralarıyla yâd edilmek üzere Sındırgılı kalınız.
[1] Bu Hatırayı Yazar Efkan Bucak hikâye etmiştir.