Geleneksel Bir Oyun, Kültürel Bir Miras Çelik çomak, yüzlerce yıldır Yörükler tarafından oynanan ve kuşaktan kuşağa aktarılan bir çocuk oyunudur. Anadolu’nun birçok bölgesinde bilinen bu oyun, sadece eğlenceli bir etkinlik …
Devamını Oku »
Geleneksel Bir Oyun, Kültürel Bir Miras Çelik çomak, yüzlerce yıldır Yörükler tarafından oynanan ve kuşaktan kuşağa aktarılan bir çocuk oyunudur. Anadolu’nun birçok bölgesinde bilinen bu oyun, sadece eğlenceli bir etkinlik …
Devamını Oku »Yörük kültüründe doğum sonrası anne ve bebek bakımında kullanılan en doğal ve etkili yöntemlerden biri höllük geleneğidir. Höllük, özel olarak seçilen ince öğütülmüş killi toprağın ısıtılarak bebeklerin üşümemesi ve rahatlaması …
Devamını Oku »Toprak, insana sadıktır. Ona ne vakit, nasıl davranacağını bilen, mevsimlerin dilinden anlayan her Yörük, onun bereketini avuçlarında hisseder. Atalarımızdan gelen bu bilgelik, yalnızca bir ekim takvimi değil, Anadolu’nun binlerce yıllık …
Devamını Oku »Yağcıbedir Yörükleri, doğayla iç içe geçen yaşamlarında tarımda doğal yöntemleri kullanarak bitkilerini korumayı başarmışlardır. Kimyasal ilaçların olmadığı dönemlerde, atalarımızın geliştirdiği bu geleneksel yöntemlerden biri de sarımsak spreyidir. Bu yöntem, sümüklü …
Devamını Oku »Yörüklerde “duşak kesme” töreniBebeklerin ilk adımlarını düz basacağına, hayat yolundaki adımlarını doğru atacağına ve her türlü kötülüklerden korunacağına inanılan geleneksel bir törendir. Törene çok sayıda davetli katılır. Tören sırasında, bebeğin iki …
Devamını Oku »Yüzyıllarca Yörüklerin buluşma yeri ya da ayrılık adası Akdağ Yaylası… Bergama’dan Bigadiç’e Sındırgı’ya Yörüklerin hayvanlarını güttüğü ve gezindiği yaylalar. Her yörük düğünde seyranda oyununda “Akdağ Yaylası” deyip kollarını kaldırarak coşkuyla …
Devamını Oku »ELİBELİNDE: Anadolu’da kadınların bereketini, doğurganlığını ve anneliğin kutsallığını sembolize eden motiftir. KOÇBOYNUZU: Erkeklerin üretkenliği, verimliliği, kahramanlığını, gücünü ve ataerkil ailelerin Anadolu’daki motiftir. Önemini sembolize eden motiftir. BEREKET: Elibelinde ve Koçboynuzu …
Devamını Oku »Yörüklerin doğal ve pratik yaşama metotlarından biri de toprak kaplar ile %100 su verimli sulama yöntemidir. Kökleri 4000 yıl önce Afrika’ya dayandığı düşünülen bu sulama metodunu dağlarda doğal ve pratik …
Devamını Oku »YAĞCIBEDİR YÖRÜKLERİ’NİN TARİHÇESİ Bilge Nesiller Enstitüsü Başkanı Muhammet Asil ÇETİN ile yapmış olduğumuz görüşmede Yağcıbedir Yörükleri hakkında şu bilgileri bizimle paylaşmıştır: “ Yörükler; Türkmenlerin göçebe yaşam tarzını …
Devamını Oku »Yörükler, doğada yaşayıp toprak, taş, ağaç, hayvanlar gibi materyallerden faydalanarak el sanatlarını oldukça geliştirmişler ve geleceğe aktarılması için önemli bir kültür bırakmışlardır. Bu sebeple Sındırgı’da el sanatları oldukça gelişmiştir ve …
Devamını Oku »Yağcı Bedirlilerin isimleri ile ilgili bilgiler destan ve hikâye gibi sözlü kaynaklar içine karışmışlardır. Yağcı Bedir adı ile ilgili olarak Yağcı Bedirliler arasında bazı bilgiler bulunmaktadır. Bunlardan ilki Hazret-i …
Devamını Oku »Yörük kelimesi yürüyen kelimesinden türemiştir, yani yörükler, dağlarda ormanlarda tabiatın içinde yaşar ve gezer. Bu sebeple doğaya zarar vermeden doğanın da imkanlarından faydalanarak günlük ihtiyaçlarını karşılarlar. Mesela yaşadıkları çadırı keçi …
Devamını Oku »Türkler tarih boyunca at sırtında gezen, sürekli savaşan, koyun – keçi gütmekten başka bir şey bilmeyen, göçebe/yürük bir millet olarak anlatıldı. Türkler orta asyadan göçtüklerinde sadece Anadolu’ya göçmemişler tabi ki, …
Devamını Oku »Yağcıbedir halısı ismini, Sındırgı’nın Yağcıbedir yörüklerinden (aslen yaycı yörükleri) almış. Tarihi 3000 yıllık olup Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden öncesine kadar Orta Asya’ya dayanan Yağcıbedir halıları, bugün halen Sındırgı’nın Yağcıbedir Yörüğü …
Devamını Oku »YAĞCIBEDİR Yağcıbedir Halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir. Yağcıbedir halıları İlçe ve merkezi köylerde yaygın olarak dokunmaktadır. Yağcıbedir Halıları çok ince yün ipliklerden dokunur. Atkısı …
Devamını Oku »Osmanlının “Yaycı Bedürlü Yörükleri” Devlete yay yapmakla vergilendirildikleri için “Yaycı” adını alan bu aşiret, zamanla diğer Yaycı Yörükleri’nden ayrılmak için “Yaycı Bedürlü” ve “Yağcı Bedürlü” ismi ile anılır olmuştur. Karasi Sancağı’na …
Devamını Oku »Yağcıbedir Halıları, Balıkesir‘in Sındırgı ve Bigadiç köylerinde yörükler tarafından dokunan ve dokuyan insanların yaşamlarını halılarına aktardığı bir halı türüdür. Üç çeşidi vardır: Karagöz Heybesulu Yedielli Yağcıbedir Halılarında 4 ana renk (Al, nariç, ak, ve gök) hakim renktir. Kök …
Devamını Oku »Sındırgı’nın Kadim Tarihi Ve Kültürü İle 3 Bin Yıllık Geçmiş Bu yazı dizimizde Sındırgı köylerinde hala canlı yaşayan ve 3.000 yıllık kadim geçmişi olan Yağcıbedir halısıyla meşhur Yağcıbedir Yörükleri hakkında …
Devamını Oku »Yamalıklı don giydiğini, Tek önlükle okul bitirdiğini, Sümüğünü koluna sildiğini, Nerden geldiğini UNUTMA… Dört mevsim kara lastik giydiğini, Kuru yemiş olarak diş buğdayı yediğini, Derelerden bulanık su içtiğini, Nerden geldiğini UNUTMA… …
Devamını Oku »İlmek ilmek işledik derdimizi duvarlara, dağa taşa yetmedi ip satırlara.. Göçtük orta asyanın bir ucundan, dedik hedef kızıl elmaya.. Ettik devleti o devirde en yüce, boyun eğdirmedik hiç bir insanımızı …
Devamını Oku »